Хамамет – луксуз и сјај

Данијела Стоканић
Хамамет – луксуз и сјај

Хамамет је туристички град смјештен између градова Сусеа и Туниса - главног града истоимене државе. То је најпознатије и најпопуларније одмаралиште, сликовит и модеран град и право мјесто за одмор, забаву и куповину, па га називају тунишки Сен Тропе, односно Монако.

Град се поноси километрима прекрасних пјешчаних плажа које и на врхунцу сезоне омогућују романтичне доживљаје у интимним просторима.

У ГРАДУ ЋЕТЕ ПРОНАЋИ раскошну Медину - реплику старог града, шаролике штандове с ручно израђеном робом, са зачинима и мирођијама, маурске каване, ресторане и богат избор ноћног провода.

Нови дио Хамамета назива се Џасмин, а удаљен је од старог дијела града десет километара. Идеалан је за оне који су жељни релаксације на самој плажи.

То је заправо нова туристичка и хотелска зона изникла у посљедњих пет година, а још је у непрекидној изградњи.

Више од 40.000 лежаја смјештено је у десетинама модерних хотела и апартманских комплекса са видним печатом маварско-арапског архитектонског стила, који су распоређени у двоструком низу дуж три километра дуге плаже. Смјештајни капацитети су употпуњени богатим пратећим садржајима и импресивном туристичком марином.

У ТУНИСКИМ ТРАДИЦИОНАЛНИМ продавницама (соуковима) у Хамамету можете купити различите сувенире, традиционалну туниску, али и модерну одјећу, сувенире од маслиновог дрвета, керамичке предмете, накит од сребра и злата, предмете израђене од бакра, наргиле и слично.

Свјетски познати су традиционални, ручно ткани теписи из Каироуана. Красе их разнолики мотиви коју вуку своје поријекло од номадских шатора.

Цјенкање је дио културе, па се чак треба “погађати” и у продавницама гдје су истакнуте цијене. Продавнице мјешовитом робом су најчешће отворене током цијелог дана, поште и банке раде до поднева, а киосци цијели дан.

Праву туниску храну треба испробати у малим локалним ресторанима, у типичној арапској атмосфери.

Историја

У 1. вијеку на мјесту данашњег Хамамета постојало је насеље Пупут, које је постало римска колонија један вијек касније. У 13. вијеку  град су окруживале зидине, а Медина је изграђена у 15. вијеку.

Послије тога град пада под шпанску, а потом турску власт.

У Другом свјетском рату град је био једно од сједишта генерала Ервина Ромела.

 

УСЛУГЕ                                                    ЦИЈЕНЕ

Десетодневни аранжман                 од 550 КМ

Ручак                                                       од 20 КМ

Вода (1 л)                                                   1,5 КМ

Пиво                                                               3  КМ

вино                                                                6  КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана