Гранада - љепотица Андалузије

Маријана Миљић
Гранада - љепотица Андалузије

Гранада је град и центар истоимене провинције у шпанској аутономној заједници Андалузији, смјештен на брежуљцима у подножју Сијера Неваде, на сливу ријека Беиро, Даро и Генил.

Град је познат по умјетничким дјелима, попут маурске палате Алхамбре и Алмохадијским улицама у четврти Албаисин, те драгоцјеним историјским свједочанствима. Гранаду сматрају најљепшим градом Андалузије.

БУДУЋИ ДА ЈЕ НЕКО вријеме била главни град муслиманске Шпаније, у Гранади се налазе бројни споменици арапске умјетности из 13. вијека, међу којима је и UNESCO-ва свјетска баштина у Гранади – Алхамбра, Генералифе, Медреса у Гранади…

Стари дио града је опасан бедемима, са стрмим уским уличицама, и нанизаним кућама.

Они који су имали прилику да посјете овај град кажу да у Гранади све занемарите оног часа кад се попнете на брежуљак изнад града и испред себе угледате блиставу палату Алхамбра.

АЛХАМБРУ ЈЕ НАПРАВИО Мухамед В. То је прелијепа тврђава са кулама, палатама и вртовима, чувена по боји камена од којег је изграђена, јер и само њено име у преводу значи - црвена.

И она је, као и већина објеката у Андалузији, током вијекова дограђивана у разним стиловима. Посебно се својом љепотом издваја Дворана краљева, са дивним луковима декорисаним у маварском стилу, која излази на најљепши дио тврђаве - Двориште лавова. И Дворана стаклених прозора, престона дворана насридских калифа, позната по мотивима бојених плочица асулеха, оставља посјетиоце без даха.

ТУ СУ И ГОТСКА Краљевска капела с почетка 16. вијека која је маузолеј хришћанских владара Шпаније и ренесансна палата Карла В у унутар зидина Алхамбре.

Катедрала Безгрешног зачећа почела се градити 1528. године према пројектима Дијега де Силое. Палата Кастрил је из 16. вијека и у њој је данас Археолошки музеј Гранаде.

У Гранади је рођен а потом и убијен Федерико Гарсија Лорка, сигурно највећи шпански пјесник. Његова кућа која је данас музеј, налази се на ободу града, у величанственом парку који носи његово име. У самој кући сачувани су сви предмети, чак и оловке којима је Лорка исписивао своје чувене стихове.

СТАНОВНИЦИ ГРАНАДЕ ПОСЕБНО су поносни на чист ваздух, оближњу Сијера Неваду чији су врхови током цијеле године под снијегом и гдје постоје одлични ски-центри, на воду, јер је Гранада једини град у Шпанији гдје је дозвољено пити воду из градског водовода.

Непрегледне плантаже наранџи, маслина и нара чине прекрасну слику која се ријетко гдје може видјети.

Гранада је, иначе, универзитетски град. Универзитет је основан још у 16. вијеку, има велики углед у свијету, а на њему постоји чак и катедра за српски језик.

Историја

Гранада у преводу значи нар. Нар се налази на градском грбу и застави.

Захваљујући повољном одбрамбеном положају окруженом планинама, али и плодној земљи, ово мјесто је одувијек било привлачно. Феничани су око 500. године прије нове ере основали једно од својих колонијалних насеља под именом Илибера. Након што су Иберијско полуострво освојили Римљани, град Илиберис је постао дио римске провинције Хиспанија. Падом Западног римског царства, градом су најприје завладали Вандали, а касније је постао дијелом Визиготског краљевства.

УСЛУГЕ                                                              ЦИЈЕНЕ

Авионска карта (повратна, са свим таксама)      од 2.500 КМ

Ноћење у хотелу с три звјездице (с доручком)  од 60 КМ

Ручак                                                                   од 25 КМ

Кафа                                                                      од 2 КМ

Улазак у Лоркин музеј                                          16 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана