Град у којем живе становници из 187 различитих земаља свијета

Агенције
Град у којем живе становници из 187 различитих земаља свијета

Уточиште за странце и вољени дом за локално становништо - Женева је град који привлачи људе из цјелога свијета због својих економских могућности, љепота језера и погледом на Мон Блан.

Дом је за више међународних организација, као што су Црвени крст и УН. Више од 40 одсто мјештана су дошли ван Швајцарске, а BBC доноси причу о граду у којем је заступљено становништво из 187 различитих земаља свијета.


Упркос међународним утицајима, Женева и даље полаже право на свој посебан карактер и историју. У 16. вијеку, Џон Калвин, велики протестантски реформатор, оставио је многе револуционарне проповеди на овом простору.

У Женеви је рођен и Хенри Дунан, сљедбеник калвинистичке вјере, који је помогао да се оснује Црвени крст у овом граду 1863. године. Ова хуманитарна идеја била је инспирација за прву Женевску конвенцију 1864. године.

"Мјештани су веома опуштени, али су прилично конзервативни када је у питању комуникација с неким ко није поријеклом из њиховог града", рекао је Нијази Гунеј, поријеклом из Турске, који у Женеви живи већ 15 година.

Седрик Викера, поријеклом из Женеве, која сада живи у Сједињеним Америчким Државама, признала је да је са својим градом остала у добрим односима, али да он понекад може бити "тежак" за нове становнике.

"Међутим, за све је потребно вријеме и начин прилагођавања", додала је она.

Без обзира на поријекло, сви становници током љета уживају на Женевском језеру и на Jet d'Eau – фонтани у Женеви високој 140 метара. Ова два мјеста иначе су међу најпознатијим знаменитостима у Швајцарској.

"Можете пливати у језеру, ручати под ведрим небом и дружити се с мjештанима, а у исто вријеме уживати у прекрасном погледу", рекла је Седрик Викера.

Град је подјељен на лијеву и десну страну. На лијевој обали има много барова и тренди ресторана, а у близини се налазе луксузне радње, као што је La Rue Du Phone и продавнице познатних швајцарских сатова На десној обали се налази главна жељезничка станица и дом је црвених фењера, који ноћном животу овога града дају посебан дашак.

Мjесто за становање

Готово сви становници живе у становима. Већина зграда је релативно стара, а новија градња се налази између њих.

"Историјске зграде у Старом граду и насеље Eaux Vivesс имају швајцарски шарм с каменим улицама и кречњачким кућама из 16. вијека. Међутим, Женева није позната по својој великој и грандиозној архитектури", објаснио је Андр`с Барта'а становник Женеве и експерт за локални развој.

Упркос таквој ситуацији, становници себи не могу приуштити много избирљивости. Недостатак повољних цијена некретнина, често тера људе да "скачу" на први слободан стан.

Гдје можете да путујете?

Аеродром у Женеви је удаљен свега 6 километара сјеверно од центра града, па је лако путовати било гдје у Европи. Европска авиокомпанија EasyJet, користи Женеву као чвориште, што град чини приступачним мјестом одакле се брзо може доћи до Амстердама, Лондона, Париза, Берлина, Рима и Барселоне.

У француске градове Лион и Аннецy, можете на једнодневне излете возом преко Женеве, а све у року од три сата. Током зиме, популарна скијалишта су Мегaве, Порт ду Солеил, Вербиер и Зерматт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана