Град у којем осцилације температуре иду и до 100 степени

GS
Foto: YouTube

Иако се по укупној површини територије коју заузима налази на високом 18. мјесту, Монголија се сврстава у ред најслабије насељених држава у цијелом свијету.

Већи дио територије ове источноазијске земље је неплодан, будући да значајан дио површине Монголије прекрива пустиња Гоби, али и планински масиви и травнате степе.

Нешто мање од половине укупног броја становника цијеле земље живи у Улан Батору, пријестолници Монголије, једном од четири најхладнија главна града на цијелом свијету.

Значајне температурне осцилације
Када се узме у обзир позиција коју територија земље зауизима, јасно је да је у питању територија на којој преовлађује "изражено континентална клима". Управо због тога се на подручју Монголије могу уочити значајне осцилације у температури ваздуха.

Око 25 степени испод нуле је просјечна температура ваздуха у зимском периоду, док је просјечна температура љети у току дана око 25 степени.

Будући да се у Монголији налази и висораван Монгол Шан, то је земља позната по ектремно континенталној и сувој клими. 

Све то и те како има утицаја и на изражене темепратурне осцилације које се значајно осјећају и у току дана, док за чак 100 степени Целзијусове скале могу бити осцилације у температури у току зиме, односно љета. 

Управо зато се у овој земљи могу наћи и предијели, који су увијек залеђени, односно са којих се лед никада не отопи, ако изузмемо свега неколико центиментара на врху.

У вријеме када је постојало Монголско царство, Каракорум је био пријестоница. На локалитету на коме се налазио Хар Хорин, како је локални назив овог града, данас се могу видјети рушевине, које свједоче о дугој историји земље.

Оно што посебно одушевљава посјетиоце јесте манастир Ердене Зуу, који је, како наводи "Туропиа", један од најраније саграђених будистичких светиња у цијелој Монголији. Заправо се у склопу те светиње налазе три храма, која су саграђена у другој половини 16. вијека и то на мјесту на коме се раније налазио тада већ разрушен град.

Велико бијело језеро, како се слободно преводи његов назив, познато је по предјелима готово нетакнуте природе који га окружују. Посјетиоцима су на располагању и пјешачке туре око језера, али и могућност јахања, преноси Б92.

На око 50 километара удаљености од Улан Батора, главног града Монголије, налази се и велелепна статуа Џингис кана. Поводом обиљежавања осам стотина година од оснивања Монголског царства подигнута је 2008. године статуа висока око 40 метара посвећена овој великом ратнику.

Посјета Националним парковима Алтаи Таван Богд и Хустаи још су неке од активности које су на располагању туристима који одлуче да посјете ову источноазијску земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана