Град мртвих: Мјесто са којег се нико не враћа

Агенције
Град мртвих: Мјесто са којег се нико не враћа

Далеки и забачени крајеви Русије су свакако мистериозни, неприступачни, а често и непривлачни због свих прича које се могу чути од локалног становништва. Тако је Даргавс град мртвих, мјесто које људи одавно избјегавају, све ријеђе “на мапама”.

Даргавс се налази у Сјеверној Осетији у Русији, а градом мртвих се назива због гробља које се у њему налази. У овој помало језивој некрополи налази се стотинак зиданих кућица у којима је сахрањивано становништво Даргавса.

Археолозима је ово мјесто веома важно, јер је гробље настајало од 14. до 16. вијека, па им помаже да схвате какви су били обичаји, живот и смрт у овом селу прије неколико вијекова. Они су успјели да пронађу веома вриједне предмете у гробницама, јер се становништво сахрањивало са свим материјалним добрима које су стекли у животу.

За један од обичаја за које се зна “посвједочили” су старински новчићи који су чланови породице преминулих бацали са брда у бунар у нади да ће ударити у камене плоче, јер се то сматрало добрим знаком.

Иако на први поглед Даргавс дјелује веома идилично, на зеленом брду изнад ријеке Гизелдон, мјесто је веома мистично и одувијек избјегавано. Међу становништвом је постојало вјеровање да се нико жив не враћа са овог мјеста, па нико није желио да први провери ту тврдњу.

Касније се испоставило да та прича није у потпуности неистинита. Људи се из Даргавса заиста нису враћали, али историчари кажу да је за то била крива куга која је похарала село у 18. вијеку, пише Atlas Obscura.

У покушају да се спасу, становништво је прогнало свакога које био болестан у камене кућице на брду и нису им дозвољавали да се врате. Добијали су храну, али никада им није враћена слобода, па су несносне болове трпјели сами у мраку “затвора”, све до смрти када би им то постале гробнице.

Постојали су и они који нису имали породице, или нису имали средстава да направе своју кућицу, па су постојале и масовне гробнице у којима су људи чекали спору и болну смрт, и тако је Даргавс постао Град мртвих, а прича да се одатле нико не враћа је постало више од легенде.

Иако никако није пријатно боравити на мјесту којим је некада харала куга, то није главни разлог из којег је Даргавс поприлично пусто мјесто. Као и многа друга занимљива мјеста и ово је запостављено од стране младих који су увијек радије посјећивали градове него села, па су тако и путеви окренути “на другу страну”.

Даргавс се налази на неколико сати вожње од Владикавказа, а пут би трајао много мање да се не ради о неасфалтираним и вијугавим путевима што одбија многе туристе.

Због тога су изолована мјеста попут Даргавса, који на тако малом мјесту крију тако много, “резервисана” само за праве пустолове које не занимају туристичка хит мјеста већ желе да истраже “тајна” мјеста свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана