Град који је изгубио битку: Због чега је овако чудесано мјесто остало без својих становника? FOTO

Нат.Гео.
Foto: Shutterstock

Када се сагледа историја овог града, запањујуће је како га његови становници нису раније напустили.

 Ово подручје су 540. године насељавали Грци, који су се преселили у унутрашњост из града Метапонто. Међутим, гробнице пронађене на овом подручју сматрају се доказом да је град основан тек у осмом вијеку.

Два вијека касније, овај простор припада Арналду, надбискупу Трикарика, који га је назвао Грацулум, што на латинском значи "мала ораница".

Крако се налази на 400 метара надморске висине, те се у прошлости због свог положаја могао лако одбранити од непријатеља. Осим тога, грађани су могли да уживају у прелијепом погледу који им се пружа са зидина и веома добро очуваној архитектури. Упечатљив дворац је изграђен у 13. вијеку под надзором Атендола Сфорце, да би касније убрзо постао затвор. Такође, Крако је био и универзитетски град.  

Ипак, због чега је овако чудесан град богате историје изгубио све своје становнике?

Упркос свим предностима, овај град је имао и великих потешкоћа. У 17. вијеку, куга је однијела хиљаде живота, драстично смањивши број породица које су га насељавале. 

Почетком 20. века, због неуспјешних усјева, Крако је изгубио скоро половину свог становништва које се преселило у Сјеверну Америку. 

Касније, године 1963, у овом граду се покренуло велико клизиште које је истерало већи дио преосталог становништва, које је населило оближњу долину. Ово клизиште је изазвала инфраструктура, односно постављаје канализационих цијеви и система за наводњавање. 

Међутим, природа је наставила да буде окрутна према овом граду, нападајући га све чешће. Тако је 1972. ову ситуацију погоршала поплава, да би земљотрес осам година касније истјерао и посљедњег становника. 

Иако је Крако остао потпуно пуст, многи вјерници га посјећују обилазећи статуу Богородице. Крако има чак шест љетњих фестивала који се одржавају у периоду између маја и октобра. Средњовијековна црква у средишту овог града је још увијек очувана и у њој се налазе реликвије као што су мумифицирани остаци Светог Вићенца, који је био заштитник овог градића. 

Крако се од 2010. године налази на листи Свјетског фонда за заштиту споменика, који настоји да заштити све угрожене историјске споменике и културно наслијеђе. 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана