Годишње је обиђе на стотине посјетилаца: Тајна опстанка чувене кућице на Дрини

B92
Foto: planina tara

Фотографије кућице изграђена на стијени и то насред тока ријеке Дрине обишле су свијет, али мало ко зна да је прије ове садашње брза Дрина за ових пола вијека трајања однијела чак шест кућица.

Дуго су неимари овог невјероватног здања покушавали да пронађу спас за кућицу на стијени како сваки поплавни талас не би чекали са стрпењом и у томе су успјели. Ова, седма по реду најдуже опстаје и то само из једног разлога – примјенили су посебан безбједносни систем прије десетак година, како би је сачували од немилосрдне Дрине.

“Од првобитних кућица разликује се по томе што је на темељима одигнута, странице кухиње су отворене, како нема задњег зида тако нема ни предњег, ствари су подигнуте на таван, а река несметано тече кроз њу. Ако би ниво Дрине био висок и ако би надошла, кућица би остала неоштећена а ријека несметано протицала. Кућица је изграђена од јако чврстог материјала, сва је у шафовима и тако да на много начина успјели смо да је обезбједимо. Изузетни је занимљива за архитекте јер се многе ствари примјењене на градњи ове кућице, не примињују у градњи на копну које се не примјенљују на копну”, рекао Милан Савић Мишко, преноси Рина.

Он је управо и један од градитеља прве кућице, која је настала давне 1969. године као дио дЈечачке игре и то за само пет дана. Била је много мањих димензија него ова данашња, али представљала је прекретницу и представљала почетак једне изузетне приче.

“У то вријеме на том мјесту смо се окупљали, дружили али и скакали са стијене. У једном моменту смо дошли на идеју да нешто направимо како би могли да се склонимо од временских неприлика”, додаје Милан.

Данашњи објекат има око 24 квадрата, има једну затворену просторију као и терасу, која је омиљени кутак бројних посјетилаца. Од дјечачке игде Кућица на Дрини постала је један од најпосећенијих локалитета у Србији, а годишње је обиђе на стотине посјетилаца.

“Нико не прође а да не застане да се слика. Након што је њена фотографија обишла свијет, почели су да пристижу туристи из многих далеких земаља. Кинези су до почетка пандемије били међу најбројнијим посјетиоцима. Они су у колонама чекали да би је обишли, доживљавају је као неко чудо на земљи”, рекао је Мишко.

Чамицима је једино могуће стићи до кућице, током љетње сезоне постоји организован превоз, а цијена је симболична и на добровољној бази. Оно што даје додатну драж јесте посебна тиркизна боја Дрине, и сви они који су је обишли кажу да је осјећај заиста непоновљив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана