“Глас Српске” у пандемијској посјети Љубљани: И у тоалет са “ковид” потврдом

Илијана Божић, Јана Кезић
“Глас Српске” у пандемијској посјети Љубљани: И у тоалет са “ковид” потврдом

Упркос свим ограничењима која љубитељима путовања задаје пандемија вируса корона, ипак они истински путохоличари проналазе начин да побјегну од свакодневице.

Тако се екипа “Гласа Српске” запутила у главни град Словеније, а како у пракси изгледа уживање у чарима једне од најљепших престоница Европе, упркос мјерама, доносимо вам у наставку текста.

Да бисте уопште прешли границу, неопходно је да посједујете негативан ПЦР тест који није старији од 72 часа или брзи антигенски тест који није старији од 48 сати. Границу можете прећи и уколико имате потврду да сте прележали вирус корона која не може бити старија од шест мјесеци или потврду о вакцинацији обје дозе, такође не старијом од шест мјесеци.

То су нам потврдили и из Агенције “Вуковић”, која сваког викенда организује једнодневни излет у Љубљану.

- Водимо путнике веома често и до сада нисмо имали никаквих проблема приликом преласка границе. Људи знају да је потребно испунити један од три наведена услова. У Словенији су признате вакцине “фајзер”, “синофарм”, “спутњик” и “астра-зенека”, а то је једно од најчешћих питања која нам упућују путници, јер је већина нашег становништва вакцинисана “спутњиком” и “синофармом”, који нису признати у свим европским државама - истакли су из агенције “Вуковић” за “Глас Српске”.

Најпосјећенија мјеста у Љубљани су Прешернов трг и познати шопинг центар БТЦ сити са више од 500 продавница, уједно и један од највећих трговачких и забавних комплекса у Европи.  

Шетајући калдрмом Старог љубљанског града и застајући пред грађевинама у којима препознајемо утицај аустроугарске архитектуре поглед застаје пред украшеним излозима, књижарама и културним центрима. Занимљиво је да су уски пролази који воде на главно шеталиште исцртани графитима и муралима, па је сваки кутак примамљив за фотографисање. Доласком на Прешернов трг немогуће је не застати пред новогодишњим лампицама и украсима који стварају магичну празничну атмосферу. Звуци мелодија уличних свирача измамљују осмијехе на лица упркос зими и пандемији, а поглед са Тромостовја на тврђаву и Љубљаницу којом плове бродићи са туристима стварају бајковиту атмосферу.

Дивили смо се прелијепим грађевинама на популаром Тромостовју, али нисмо били једини, јер је у овом дијелу града примјетан велики број туриста, највише из БиХ и Хрватске.

Загрепчанин Карло Марић нам је казао да често долази у Љубљану, јер му је веома близу.

- Када пожелим да отпутујем негдје, прво помислим на Словенију и Љубљану, јер је добар провод загарантован. С обзиром на пандемију и немогућност путовања, сјајно је што ми је овако лијеп град тако близу - рекао је Марић.

До популарног шеталишта са низом кафаница и ресторана воде три моста, а примјетно је да већина људи сједи напољу уз гријалицу. Зиму побјеђују крзненим кожама и куваним вином, а ако сте помислили да је то зато што је унутар кафића и ресторана забрањен улаз без потврде о вакцинацији или негативног теста на “ковид”, варате се. Нашој екипи конобари су ту документацију тражили у кафићу, али, што је занимљиво, тражили су нам је и у баштама барова, па чак и на улазима у тоалете.

Уз негативан тест на корону или потврду о вакцинацији неопходно је показати и пасош или личну карту како би се дежурни увјерили да сте то заиста ви.

- Људе то смара, али већина их поштује прописе. Ипак, нађе се и понеко ко не жели да нам покаже потврду и онда сви долазимо у непријатну ситуацију - рекао је конобар Давид.

Упркос том помало напорном али свакако корисном процесу, сви су јако љубазни и пријатни.

Они који желе да уживају у јединственом погледу на Љубљану могу да прошетају до љубљанског замка, а уколико воле авантуру, онда до њега може да их одвезе жичара. На брежуљку изнад града крије се богати културно-историјски свијет који чине Музеј лутака и бројне изложбе, а поглед који се пружа са његових зидина је феноменалан.

Љубљана је град за све, па је тако БТЦ сити прави рај за шопингхоличаре, којима је један дан боравка у овом тржном центру мало јер је ово заиста мали град сачињен од продавница и тржних центара.  

Важно је знати да на уласку у тржни центар на сваком улазу стоје комунални полицајци којима сте дужни показати “ковид” потврде и лична документа, без обзира на то колико пута у току дана улазите. У оним најпрометнијим дијеловима овог шопинг града, тамо гдје су “Примарк”, “ХМ” и “Зара”, најстроже су контроле, док се у неким центрима гдје не улази толико посјетилаца деси да контролор и не погледа да сте ушли.

- Дошла сам у БТЦ на један дан како бих посјетила “Икеу” и још пар радњи којих нема код нас. Из Градишке сам и ово је сјајна прилика да шопингујем, иако је улазак у продавнице ограничен потврдама. Нисам вакцинисана, па стално морам да вадим ПЦР тест из торбе и пасош, што је прилично напорно, али за добру куповину се исплати - испричала нам је Невена Грубач.

Ношење маски у затвореном простору се поштује и малтене је немогуће видјети неког ко не носи маску. Цијене у БТЦ ситију су солидне, у зависности од тога ко шта захтијева и којим буџетом располаже.

Каква је ситуација са градским превозом питали смо пар људи који су нам испричали да возачи на појединим линијама захтијевају да им покажете “ковид” потврде и лична документа, али да има и оних који вас пропуштају без увида у потврде.

Иако нам се чини да је тешко одлучити се у доба пандемије за путовање, видимо да то није немогуће, а најбитније је понијети удобну обућу и добро расположење.

Блед

Права чаролија настаје онда када се нађете на Бледу. На овом језеру смјештено је једино словеначко острво, а стари дворац који бди над језером ствара бајковиту атмосферу. Ово излетиште удаљено је око 50 километара од Љубљане, али је штета бити у близини, а не посјетити га и доживјети његову љепоту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана