"Глас Српске” у Мркоњићима, родном мјесту великог православног светитеља: Почетна тачка на путу до Острога

Александар Стојановић
"Глас Српске” у Мркоњићима, родном мјесту великог православног светитеља: Почетна тачка на путу до Острога

Пут једног од најзначајнијих српских светитеља, чијим моштима се сваке године поклања стотине хиљаде вјерника, почео је у херцеговачком камену окупаном сунцем. У Митрополији захумско-херцеговачкој, у селу Мркоњићи, прије 350 година рођен је свети Василије.

Данас, на мјесту на којем је према предању некада била породична кућа Јовановића, налази се духовни центар који сабира и окупља, оплемењује и сједињује, не само српски и православни, већ све народе и конфесије. У срцу овог центра је мала црква посвећена Светом Василију и дрво које је, према неким процјенама, старо око 400 година. Ово мјесто данас је почетна тачка пута која води до манастира Острог, вјечне куће овог великог светитеља.

На капији центра дочекала нас је мати Варвара, монахиња Петропавловског манастира, чији је ова црквица метох, односно одвојени дио. Монахиње Петропавловског сестринства смјењују се сваких неколико дана и бораве управо у овој цркви.

Љупка лица, тихог и благог гласа, мати Варвара говорила нам је о историји и значају духовног центра.

- Сама изградња цркве Светог Василија започета је 1991. године за вријеме митрополита Данила Дајковића, а са реализацијом пројекта изградње духовног центра започело се 2019. године и можемо поносно рећи да је, уз помоћ влада Републике Српске и Србије, прва фаза завршена - каже монахиња Варвара.

У сриједу, 12. маја, вјерници Српске православне цркве обиљежавали су празник Светог Василија, а уз присуство званичника Српске и великог броја вјерника, овај дан прослављен је и у Мркоњићима.

- Заиста, велики број људи дошао је у цркву поводом овог празника. Да ли је то хиљаду или три хиљаде људи, у крајњој линији, није ни важно. Битно је да људи долазе да се помоле светитељу у његовом родном мјесту - прича Варвара.

А да бројни посјетиоци долазе свакодневно, свједоче и мјештани и сестринство манастира. Како кажу, и овдје, као и под Острогом, забиљежена су бројна чуда светог Василија.

- Људи долазе да се моле за оно што им највише треба. Одувијек мјештани свједоче да су се овдје дешавала бројна исцјељења, а многи вјерници кажу да им је свети Василије услишио молитве и помогао у бројним изазовима - каже монахиња.

Сама унутрашњост цркве још је недовршена. Иконописање и оцртавање храмова је осјетљива техника, а на необојеним дијеловима виде се скице које служе као основа за будуће фреске. Монахиња Варвара каже да не журе и да се ради стрпљиво.

- Желимо да црква изгледа лијепо и не желимо да пожурујемо радове. Ради се дио по дио и вјерујемо да ћемо за неку годину имати употпуњен амбијент. Упоредо с тим, радиће се и остатак центра. Наравно, потребно је и много новца. Али битно је да радови теку, како бисмо подигли центар достојан светог Василија и мјесто које ће окупљати све људе - каже Варвара.

Приликом посјете екипе “Гласа Српске” центар су посјетили и представници Трећег пјешадијског Република Српска пука како би се поклонили на овом, за многе православце, светом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана