»Глас Српске « у Дубни: Наука одише са улица града на обали Волге ФОТО

Драгана Келеч
»Глас Српске « у Дубни: Наука одише са улица града на обали Волге ФОТО

С које год стране кренете у Дубну, један од најзначајнијих градова у области московске регије, морате прећи мост. Ушушкан међу обалама ријеке Волге и Московског канала, овај градић својом љепотом и науком парира снази и богатству руске престонице.

Густа стабла и крошње дрвећа, кроз које повремено пробија  кристално свјетлуцава вода из корита Волге, прво је што још на путу за тај град дочека и поздрави све који су у њега кренули.

Ту врсту добродошлице осјетио је и новинар "Гласа Српске" са колегом из "Независних новина" захваљујући позиву Амбасаде Русије у БиХ и учествујући у студијском програму "Нова генерација". Са представницима медијских кућа из цијелог свијета новинари из РС добили су прилику да виде најзначајније знаменитости московске регије и чисти бисер науке у Русији - град Дубну.

Локација и име

Град Дубна смјештен је око 120 километара сјеверно од Москве. Један је од два града на свијету по коме хемијски елемент у Мендељејевљевом периодном систему носи име - дубнијум.

Простране улице са дрворедима сваким кораком и ћошком одишу науком и животом који је њој подређен. Међутим, гостољубиви домаћини и богати културни и спортски садржаји индиректно шапућу да то мјесто има још много тога да понуди.

Хор дјечака анђеоских гласова, разни спортови, локални музичари и умјетници који свакодневно кистом осликавају живот само су дио те приче, остављају вас без даха и тјерају да се заљубите у Дубну већ на први поглед.

Велики човјек, велика столица

Прва и незаобилазна дестинација свих које пут донесе у Дубну јесте споменик Владимиру И. Лењину. То је један од највећих споменика подигнутих вођи руске револуције и оснивачу СССР-а. Висок око 25 метара поносно стоји на шеталишту крај ријеке. На другој обали Волге, наспрам Лењиновог споменика, некада је стајао споменик Стаљину, али сада је остао само његов постамент.

У близини је огромна и савршено изрезбарена дрвена столица. Требало је, како кажу мјештани, да уђе у Гинисову књигу рекорда, али је утврђено да постоје и веће столице, само од другог материјала сачињене. Тако јој је "умакао" Гинис, па је ипак остала само највећа столица од дрвета у свијету.

Православна црква

Једна од најљепших грађевина у Дубни је мала бијела православна црква. Док тик уз њу вода запљускује обале и струји хладан вјетар, осјетите неки посебан мир чим крочите кроз капије њеног дворишта.

Ту се разгранало огромно стабло за које постоји вјеровање да, ако наслониш главу на њега, можеш чути жубор воде, а када дотакнеш кору и искрено, чистог срца замислиш жељу, та жеља ће се остварити.

Универзитетски центар

Дубна је и универзитетски центар. Најбољи професори, катедре и студији омогућавају младима у том граду да на универзитету који је основан 1994. године добију најквалитетније знање. Једини имају студијски смјер економије и физике, што је риједак спој. Студентима је омогућена пракса у околним предузећима и Међународном центру за нуклеарна истраживања.

Град инжењера и физичара

У Дубни се налази највећи центар за нуклеарна истраживања у Европи, а 40 одсто становништва бави се новим технологијама и нуклеарном науком. Најбољи физичари из цијелог свијета долазе да истражују у том институту, који посједује најмодерније лабораторије и запошљава више од 4.500 људи.

Да је ријеч о невјероватно успјешно развијеном граду, најбоље говори чињеница да има најнижу стопу криминала у Русији и стопу незапослености од само један одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана