Гибралтар: Златна кока и трн у оку

Aгенције
Гибралтар: Златна кока и трн у оку

Гибралтар, локално још познат и као Стијена, представља територију која припада Великој Британији иако се налази километрима од ње. Гибралтар је смјештен на уласку у Средоземно море, граничи се са Шпанијом, народ говори енглески и шпански, али је лојалан британској круни.

Гибралтар представља јединствено мјесто за све који су радознали и авантуристи. Потребно је доста времена да се истраже све пећине и прилази, поготово они који нису намјењени за туристе!  

Читава град држава се састоји из огромне Стијене која датира из периода Јуре и уског приобалног дијела око стијене. Гибралтар се пружа на мање од 7 квадратних километара, тако да можете да га препјешачите и обиђете пјешке. Град представља дом за око 30.000 људи.  

Клима је медитеранска, са благим зимама и топлим љетима. Оно што је врло необично јесте магла која умије да траје по неколико дана.  

Баш као Њујорку, Гибралтар има свој Ист сајд и Вест сајд. На Ист сајду (источној обали) смјештене су двије велике плаже, док је Вест сајд (западна обала) насељена већим дијелом популације.  

Унутар огромне стијене, која се налази на самом крају Пиринејског полуострва и чини Гибралтар тако препознатљивим, налази се сплет тунела, који је од великог значаја био и и даље је за британску војску и обавјештајну службу.  

Ова мала држава пружа све погодности за туристе. Њене главне индустријске гране јесу трговина и туризам, што јој омогућује невјероватан географски положај. Самим тим то је чини британском "златном коком" и "трном у оку" за Шпанију.  

Поред стандардног обиласка града, можете да се упутите у поход на Стијену и опсерваторије која се налази на врху. Уколико се плашите висине и не волите да се пењете, дружење са делфинима  ће свакако испунити ваш дан. Оно по чему је још карактеристичан Гибралтар јесу мајмуни које можете да пронађете на сваком ћошку. Њихово главно пребивалиште се налази на чувеној Стијени, али то им не смета да прошетају до града и узму вам храну уколико им понудите. У сваком случају, водичи упозоравају да, колико год дјелују љупко, мајмуни Барбери Масак су врло опасни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана