Гент – драгуљ Фландрије

Јелена Бјелица
Гент – драгуљ Фландрије

Гент је трећи град по величини у Белгији, смјештен на ушћу ријеке Лиј у ријеку Шел. Овај средњовјековни град на истоку Фландрије, једна је од најбоље чуваних туристичких тајни овог дијела свијета. Због тога што је у сјенци Брисела и Брижа, многи га заобиђу, несвјесни свега што нуди.

У Генту се историја осјети на сваком кораку, он је прави  драгуљ Фландрије, град који је ефектно ујединио средњовјековне архитектонске обрисе са модерним животним стилом. Сматрају га једном од најромантичнијих дестинација у Европи.

У ГЕНТУ ИМА МНОГО сачуваних грађевина традиционалне средњовјековне архитектуре.

Посебно су значајне Бегуинаге, група цркава, самостана и осталих грађевина које је градио црквени ред Бегуинес у 13. вијеку, а које се налазе на листи Свјетске баштине UNESCO-а.

Торан Белфорт,  уз торањ Катедрале те торањ цркве Светог Николе, доминира центром града. С врха Белфорта се пружа прекрасан поглед на град.

Уз Белфорт је саграђена сала која је служила као центар административног дијела текстилне индустрије. У близини се налази скулптура Mammelokker - приказ римске легенде о Цимону, човјеку који је био осуђен на смрт изгладњивањем, али га је спасила кћерка.

ВЈЕРОВАТНО НАЈУПЕЧАТЉИВИЈА знаменитост у Генту јест Гравенстеен, односно Грофов дворац. Фландријски грофови градили су бројне дворце у многим мјестима, али овај је посебан по томе што је кроз вијекове остао добро очуван.

У близини дворца је живописни Патерсхол, кварт уских уличица некада настањен углавном сиротињом. Данас је ту већина најпознатијих ресторана у граду.

Гентска катедрала коријене вуче још из прве половине 10. вијека, кад је ту саграђена црквица посвећена Јовану Крститељу. Опсежни радови на новој цркви протезали су се кроз 14. и 15. вијек, да би коначно била завршена 1569. године. Катедрала је дом многим врхунским умјетничким дјелима, а најзначајније и најпознатије међу њима је Гентски олтар из 15. вијека, који се назива и "Обожавање мистичног јагњета".

Значајни музеји су Музеј лијепих умјетности с дјелима Боша и Рубенса, те Градски музеј савремене умјетности.

ГЕНТ ЈЕ И ЗНАЧАЈАН индустријски центар с великом индустријском традицијом, а у граду је смјештен и познати универзитет.

У центру града, у близини главних знаменитости налазе се улице са радњама најпознатијих модних брендова.

Осим по  бројним ресторанима, град је познат и по великом броју фестивала, као што су "Gentse Feesten", "I love Techno", "Gent Jazz Јазз Festival", "10 Days Off"… Занимљиво је то што у Генту готово свака пивница служи око 150 врста пива и то свако у својој посебно дизајнираној чаши.

Историја

На простору Гента постоје археолошки налази из каменог и жељезног доба, а простор је био насељен и у римском периоду. Око 650. године је свети Аманд основао два самостана који су постали језгро будућег града Гента. У сљедећем периоду је на том простору настало градско насеље које су у 9. вијеку похарали Викинзи. Послије тога је град брзо растао, те је до 13. вијека постао други град по величини у Европи, послије Париза. Тада је имао око 65.000 становника. Град је био један од првих европских индустријских центара.

ЦИЈЕНЕ                                                             УСЛУГЕ

Ноћење са доручком

(хотел са 4 звјездице)                                        од 120 КМ

 

Museum Pass karta                                             40 КМ

 

Карта за јавни превоз                                       од 2,4 КМ

(аутобуси и трамваји)

Улаз у Белфорт                                                 10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана