Гдје је у региону најскупље изаћи на кафу?

Index.hr
Гдје је у региону најскупље изаћи на кафу?

У јеку сезоне годишњих одмора, као и све учесталијих излазака у кафиће и ресторане, приметна је огромна разлика у висини цијена за један просјечан излазак у градовима западног Балкана.

Резултати мини-истраживања које су спровели новинари агенције Анадолија показали су да је у земљама региона најскупљи излазак "на кафу и сок" у Дубровнику и Будви, а најјефтинији у Сарајеву, Скопљу и Приштини.

Сарајево

Тако у једном просјечном кафићу у Сарајеву кафу можете попити по цијени од 0,75 до 1 евра, сок за 1,5 евра, минералну воду за 1 евро, пиво за 2 евра, док куглу сладоледа можете добити за 0,5 евра. Према томе, за просјечан излазак у Сарајеву потребно је издвојити 2-5 евра.

Приштина

Такође, у кафићима у Приштини са стандардним цијенама, кафа кошта око 1 евро, сок 1,5 евра, пиво 1,5 евра, минерална вода 0,5 евра и кугла сладоледа око 0,5 евра. Према овим цијенама, за солидан излазак у Приштини једној особи је потребно такође 2-5 еура да се донекле квалитетно проведе с друштвом.

Скопље

Исто тако, у стандардном кафићу у Скопљу за кафу је потребно издвојити од 1 до 2 евра, за сок око 1 евро, пиво око 1 до 2 евра, минералну воду 1 евро и куглу сладоледа 0,5 евра.

Београд

С друге стране, од главних градова регије, најскупљи просјечни дневни изласци су у Загребу и Београду. У главном граду Србије, кафа у стандардном кафићу кошта од 1,5 до 3 евра, сок око 2 до 3 евра, пиво од 1 до 2 евра, минерална вода 1 евро и кугла сладоледа од 0,5 до 1 евра. Према томе, за излазак с друштвом у Београду једној особи потребно је укупно од 6 до 8 евра.

Загреб

Такође, у просјечном кафићу у Загребу кафа кошта око 1,5 евра, сок 2 евра, пиво 3 евра, минерална вода 1,5 евро и кугла сладоледа око 1 евро.

Подгорица

У кафићима и ресторанима Подгорици за кафу је потребно издвојити од 1,2 до 2 евра, за сок 2 евра, за минералну воду 1 евро, пиво можете попити за 1,5 до 2 евра и куглу сладоледа за 0,6 евра.

Дубровник

Цијене расту како идете према југу и стижете до морске обале. Цијене на хрватском и црногорском приморју су знатно веће него на копну. По скупоћи се нарочито издвајају Дубровник, Макарска и Будва, док је на босанскохерцеговачком мору, у Неуму, за једноставан излазак потребно издвојити знатно мање новца.

За кафу и минералну воду у Дубровнику потребно је издвојити по 3,5 евра, док су сокови 4 или 5 евра. Пиво се може попити за 5 или 6 евра.

Макарска

У Макарској су цијене ниже него у Дубровнику. У једном просјечном кафићу или ресторану у Макарској кафа кошта око 1,6 до 2 евра, сок 2,5 евра, пиво 2,7 до 3 евра, минерална вода 1,5 до 2 евра и кугла сладоледа око 1 евро.

Будва

На црногорском приморју, у Будви, цијене су више него у Макарској али нешто ниже него у Дубровнику. У једном просјечном кафићу у Будви за кафу је потребно издвојити од 2 до 2,5 евра, за сок 2 до 4 евра, минералну воду 2 евра, за пиво 3 до 5 евра и куглу сладоледа 1 до 1,5 евро.

Дакле, у Дубровнику и Будви дневни излазак са друштвом "на кафу и сок" два пута је скупљи него у Сарајеву, Приштини и Скопљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана