Гдjе је на свијету небо најмрачније?

BBC
Гдjе је на свијету небо најмрачније?

Када питате просjечног посjетиоца Брекон Биконс националног парка у Јужном Велсу, шта је најљепше што је ту видео, сигурно ће поменути врхове Пен и Фен или Крибин. Мали број њих би се сјетио да је његова највећа врлина то што је ноћу тако мрачан, да можете несметано да посматрате звијезде.

Наиме, "чистоћа" Брекон Биконовог мрака донијела му је статус "Резервата тамног неба" због тога што такозвано свјетлосно загађење до њега није стигло.

Тако овај национални парк нуди оптималне услове за посматрање звијезда, а само још пет мјеста на свијету добило је такву титулу.

"Резервати тамног неба су велика ствар за љубитеље посматрања звијезда", каже Крис Бремли, уредник Sky at Night магазина за BBC.

"Пошто толико нас живи у градовима, постајемо све мање свијесни шта се догађа изнад нас. Зато је дивно што људи могу да гледају у небо на оваквом мјесту".

Национални парк пријавио се за чланство у Међународној асоцијацији тамног неба, како би стекао свој статус. Тај процес обухвата строго праћење нивоа свјетлосног загађења и пригушивање свих спољних извора свјетлости у близини.

"Ако својим очима дате 40 минута да се прилагоде на мрак, ваше зијенице ће се раширити и видећете много више", каже Крис.

Остали Резервати мрачног неба су Ексмур, такође у Великој Британији, Монт-Мегантик у Квебеку, гдје се у јулу и августу организује и Фестивал популарне астрономије, Аораки Макензи у Новом Зеланду и Намибренд у Намибији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана