Гастарбајтерско село пуно вила

Агенције
Гастарбајтерско село пуно вила

Београд - Огромне виле којих је из године у годину у Драгињу све више, издвајају ово село у Србији у односу на сва остала и све више подсјећа на елитно насеље.

Како су пренијели српски медији, од 3.000 мјештана села Драгиње, 1.000 су Роми. Половина њих ради у Бечу, тако да у вишеспратнице које су саградили у родном мјесту, улазе само једном годишње.

Такође, због великог броја гастарбајтера, већ 20 година из Драгиња свакодневно саобраћа аутобуска линија према Бечу и Берлину.

Међу онима који у своју вилу у Драгињу дођу једном годишње је и Михаило Степановић, који је радио у Бечу пуне четири деценије управо да би у родном мјесту саградио кућу. Са 16 година отишао је у свијет, а своју вилу обилазио тек једном годишње.

- Стижемо да чистимо, оперемо, све средимо и онда се жалосно са сузама враћамо назад - рекао је он.

За 15 дана, колико годишње бораве у својој вишеспратници, једва стигну да обиђу све собе.

- Има пуно соба, не знам ни ја колико. Стигнемо да уђемо у сваку по једном за петнаестак дана - каже његова супруга Славка Степановић.

Када је један отишао у Аустрију, кренули су и остали. Сада пола села ради у Бечу, Минхену, Берлину.

Сву зараду, мјештани села доносили су кући, па је у Драгињу никло стотинак кућа са по неколико спратова.

- Ми смо ово средили да бисмо уживали када дођемо овде на одмор - испричао је Милорад Антонић, а његова супруга Светлана је додала да кућу користе свега једном годишње када дођу на одмор и то само десетак дана.

Све куће красе украсни стубови, фигуре од керамике и фасадне облоге, а комшије се често угледају једни на друге. Од 3.000 мјештана, 1.000 су Роми.

Слава

Сви мјештани овог необичног села, које све више привлачи пажњу јавности, слажу се веома добро, а цијело село слави Никољдан, испричао је један од мјештана. Село се иначе налази у општини Коцељева у Мачванском округу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана