Фин - острво из бајки

Мирна Пијетловић
Фин - острво из бајки

Острво Фин у Данској носи и надимак "острво бајки", зато што је баш ту рођен славни писац Ханс Кристијан Андерсен, али ово мјесто заиста подсјећа на предјеле из бајки и сликовница.

Налази се на мање од два сата вожње западно од Копенхагена и до њега се може доћи возом, бродом или аутомобилом. Ово мјесто све који га посјете премјешта у неко друго вријеме, далеко од модерног начина живота. Ако туристи истовремено одаберу да одсједну у крчми "Фалслед Кро", добиће пун бајковити угођај. Овдје се служе домаћи чајеви од аниса и цитруса, а башту украшавају божанствени мирисни ружичњаци. 
Чак је и доручак који служе помало магичан. Сви који овдје доручкују добијају три мајушна пржена препеличја јаја уз минијатурне, такође пржене кришке сланине и малу кобасицу. Нико неће остати празног стомака, јер ће добити и пуну корпу свјеже печеног хљеба и нетипичну данску кафу са млијеком. За крај стиже колач од лимуна и рикоте. Острво Оденсе је град од око 200.000 становника, у којем је Ханс Кристијан Андерсен одрастао. У његово вријеме град је био сиромашна, рушевна варошица, али два вијека касније одговара сценографији из пишчевих бајки. 

Путовање се може наставити према оближњем острвцу Аеро, које насељава око 6.500 људи. Ту се могу видјети куће и зграде из 18. вијека, предивни вртови и за ово село карактеристичне пси од керамике који посјетиоце поздрављају на улазу у сваку кућу. 

Ни једна бајка није бајка без дворца. Зато обавезно треба разгледати Валдемарс дворац на Тасинге острву који датира из 1639. године. Друга опција је останак на Фину и "губљење" у баштенском "лавиринту" Егесковог дворца, који подсјећа на оне из "Дизнијевих" цртаних филмова. Овдје се налази и предивна колекција старих аутомобила и мотора, од којих је најстарији из 1899. године. Осим тога, ту је и једна од највећих и највреднијих колекција лутака на свијету, осигурана на више од десет милиона долара. 

Музеји

Кућа Ханса Кристијана Андерсена претворена је у музеј који сваки туриста обавезно мора да посјети, нарочито ако на путовање води и дијете. Оденсе нуди и туру пловидбе ријеком, а за обилазак је привлачан и "Тиденс Самлинг", музеј у којем је представљен дански декор и одјећа из сваке декаде двадесетог вијека. Они који нису носталгични могу да посјете "Брандтс" музеј умјетности и визуелне културе.

 

Услуге цијене у КМ

Смјештај 200

Храна 40

Пиће 15

Улазница за музеј 12

Сувенир 7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана