Фес - краљевски град

Јелена Бјелица
Фес - краљевски град

Међу краљевским градовима Марока, Фес је најстарији, најочуванији и најкомплетнији средњовјековни град арапског свијета који успјешно одолијева гламуру и комерцијализму.

То је град који ћете упознати свим чулима. Хиљаду звукова, безбројни архитектонски детаљи, мириси хране, штављење и конзервисање сирове коже тек су дио угођаја.

У ОВОМ ЈЕДИНСТВЕНОМ, ОРИЈЕНТAЛНОМ граду, смјештеном у брдовитој унутрашњости на сјеверу земље, живи око 946.810 становника. По величини Фес заузима треће мјесто послије Казабланке и Рабата.

Град се састоји од старог дијела који обухвата медину и новог. То су два потпуно различита свијета. Један у којем се казаљка на часовнику зауставила негдје у средњем вијеку, док је други апсолутно модеран. Док медином пролазе магарци натоварени робом, а цјенкање је обавезан начин трговања, у новом дијелу се возе најскупљи аутомобили, а цијене су фиксне.

Стари дио града који се налази под заштитом UNESCO-а препознатљив је по медини Фес ел Бали за коју се вјерује да је највећа урбана пјешачка зона на свијету. Одмах послије уласка у медину кроз врата Баб Боу Јелоуд осјећаћете се као да сте се вратили неколико вијекова уназад.

ЗA РAЗЛИКУ ОД ВЕЋИНЕ МAРОКAНСКИХ градова, медином у Фесу не саобраћају никаква возила, па чак ни бицикли. Разлог је то што су уске уличице због брдовитог терена начичкане степеницама које онемогућују превоз робе било чиме осим на магарцима или у рукама. То значи да нема загушујућих издувних гасова и нема јурњаве разним возилима међу пјешацима.

Више од 9.000 уских и полумрачних уличица граде непрегледни лавиринт који одише средњовјековним угођајем. Ресторани, мануфактуре, продавнице и џамије налазе се на сваком ћошку, а извезени теписи, кожне рукотворине, дрвене посуде са зачинима и одеране овце чине највећи дио кулисе.

МИРИС ХРAНЕ КОЈA СЕ припрема на улици мијеша се са неподношљивим мирисом штављења коже. Кожаре су потпуно непромијењене.

Штавионице коже су најупечатљивија туристичка атракција. Некад их је било чак 300 у Фесу, а данас свега неколико. Ипак, редови великих посуда испуњених разнобојним хемикалијама у којима људи ногама гацају у процесу обраде коже снажно дјелује на чула.

Засигурно најфасцинантнија грађевина старе медине је џамија Караоуиџине у коју стане око 20.000 вјерника. Једна је од најстаријих и најпосебнијих у Мароку, а у њу смију да уђу само муслимани.

Историја

Вјерује се да је између 1170. и 1180. године Фес био највећи град на свијету. Убрзо је постао научни и вјерски центар у који су муслимани и хришћани из Европе долазили на студирање. Престоница Марока постао је 1649, а дуго времена био је главни трговачки центар Сјеверне Aфрике.

Цијене:

Преноћиште од 40 КМ

Ручак у ресторану од 20 КМ

Сувенири од 3 КМ

Кафа од 2 КМ

Сок од 6 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана