Еверглејдс: Највећа травна мочвара на свијету

Агенције
Еверглејдс: Највећа травна мочвара на свијету

Између Мексичкиг залива и језера Окичоби, на Флориди, на 6.106,61 квадратних километара површине, налази се једна од највећих свјетских тропских мочвара, Еверглејдс.

 

Историја

Претпоставља се да је данашње подручје Националног парка Еверглејдс било насељено дуже од 10.000 година, а шпански страживач Хуан Понсе де Леон га открива 1513. године, током својих истраживања Флориде.

Током експедиције, Шпанци су на овом подручју затекли два племена Индијанаца, Клауса и Теквеста, а управо од стријеле једног Клауса Индијанца страдао је Понсе.

Када су Шпанци стигли на Флориду, процијењује се да је на њој живјело између пет и 20.000 Индијанаца, међутим већина их је умрла од, њима до тада непознатих болести које су им донијели Шпанци, туберкулозе, грипа или дјечије парализе.

Због болести, Шпанци нису успјели да населе Еверглејдс, а подручје остаје ненасељено слиједећих 300 година, када га насељава ново индијанско племе Семиноли (слободан човјек). Након два семинолска рата вођена током 19. вијека, подручје је припало Сједињеним Државама.

Природа

У самом срцу Еверглејдса се налази травна мочвара, највећа такве врсте на свијету, коју су индијанци племена Семинола назвали Па-хај-оки (травнате воде).

У парку расту и густе суптропске шуме чемпреса, а на бројним острвцима расту и стабла храста, махагонија, кокосове палме и посебна врста гимбо лимбо бора.

У морским рукавцима, на ивицама парка, расте мангрова чије коријење пружа уточиште бројним животињским врстама.

Фауна

Када се спомене Еверглејдс тешко да неко не помисли на крокодиле и алигаторе, и не гријеши. Највеће животиње које живе у Националном парку Еверглејдс су алигатори и крокодили, али ту се налазе, на копну, и пантери, мрки медвједи, ријечне видре и бијелорепи јелен.

Шаша која у висину расте и до четири метра, погодно је станиште за мање животињске врсте као што су зелене жабе, разне врсте скакаваца и лептири.

Од рептила у Еверглејдсу још живе и бројни гуштери, као и змије које су се прилагодиле начину живота у водама мочварног подручја.

У Еверглејдсу живи и ријетка врста водењака који настањује само ово подручје.

Са осталима мочвару дијеле и морске краве које могу да нарасту и до три метра, а да достигну тежину од готово пола тоне. Нажалост, опстанак ових тешких водених животиња, доведен је у питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана