ЕУ: Нова правила за путовања авионом

BBC
ЕУ: Нова правила за путовања авионом

Европска комисија представила је нацрт новог правилника за европске авиокомпаније и путнике који користе њихове услуге.

Она укључују преусмjеравање путника на конкурентске компаније, уколико је лет одгођен за више од 12 сати. Правила такође разјашњавају услове за компензацију.

На примjер, механички кварови летjелице се не рачунају као разлог за надокнаду за чекање, али природне катастрофе и грешке контроле у саобраћају да.

Комисија каже да нова правила која, и ако буду усвојена, неће постати закон све до 2014. дају много више сигурности и авиопревозницима и путницима.

"Важно је да права путника не постоје само на папиру", каже Сим Калас, комесар за ЕУ саобраћај. "Морамо бити у могућности да се на њих ослонимо онда кад је најпотребније – кад нешто пође по злу".

Он је додао: "Знамо да је приоритет за путнике који чекају на превоз то да дођу кући. Зато ће наш фокус бити на информисању, бризи и ефективном преусмjеравању".

Током кризе због пепела у ваздуху након ерупције вулкана на Исланду 2010. када су аеродроми у Европи били блокирани неколико дана, било је много недоумица у вези с тим колико авиопревозници треба да брину о добробити путника.

Неки су иницијално одбијали да покрију трошкове путника, али су након претњи ЕУ попустили.

Ryanair недавно је тако изгубио случај на Европском суду правде против путника који је седам дана чекао лет Фаро - Даблин. Он је потрошио 1.130 евра на хотел, храну и превоз. Суд је наложио да компанија компензује све те трошкове.

Фрустрирани путници

И заједнице потрошача и индустрија већ брину због тумачења ових правила. Повремено она само уносе забуну у вези са правима путника и поузданости авио компанија.

"Комисија није ни ‘докачила’ велики проблем, а то је да ће авио компаније наставити да погрешно представљају шта су њихове обавезе. Још се не зна које ће санкције постојати уколико неко прекрши правилник", каже Сајмон Калдер, уредник рубрике путовања у британском листу Индепендент.

"Све док нас не увjере да су добро разумjели обавезујућу снагу правилника, нема сврхе доносити додатна правила", каже он.

Комисија такође жели да се жалбе озбиљније схватају.

"Главни проблем за путнике је да, иако имају гарантована права под законом Европске уније, могу имати потешкоћа да их остваре у односу са авиопревозницима", стоји у саопштењу које објашњава нови правилник.

У интервјуу за BBC World, Хелен Кернс из Европске комисије додаје да је чула много притужби на "превише простора за манипулацију авиокомпанија", када је ријеч о остваривању права путника.

Нови правилник би, према њеним рјечима, требало да елиминише такве могућности.

За авиопревознике биће обавезно да приме притужбу у року од недјељу дана и пруже званични одговор у року од два мјесеца.

Испитивање које је спроведено у Данској показало је да свега два до четири одсто путника који траже финансијску компензацију, исту и добије.

Неке од промјена у правилнику

- Ако је авион на писти дуже од пет сати, путници имају право да одустану од путовања. Ако је кашњење дуже од сат времена иако је авион на писти, авиокомпанија мора пружити климатизацију, употребу тоалета и воду за путнике.

- Авиопревозници више не могу наплаћивати исправке погрешно уписаних имена на картама.

- Музичарима ће бити дозвољено да мање инструменте унесу у кабину, док ће бити још допуна правилника за транспорт већих инструмената у делу за пртљаг.

- Финансијска компензација биће захтјевана послије минимум пет сати одлагања лета (према досадашњим правилима је три сата) за било који међународни лет у Европској унији који је краћи од 3.500 километара.

- За дуже дестинације компензација је обавезна послије одлагања од девет сати за 6.000 км и 12 сати за још дужа путовања.

- Авио компаније су обавезне да информишу путнике о одлагању и пруже објашњење у року од 30 минута након што је прошло вријеме укрцаја

О предлозима се тренутно расправља у Европском парламенту. Односе се искључиво на европске превознике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана