Етно-село музеј “Љубачке долине” од заборава отргао више од 6.000 експоната: Традиција наш најбољи туристички производ ФОТО

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Етно-село музеј “Љубачке долине” настао из љубави према историји и традицији од заборава је отргао више од 6.000 експоната који ушушкани у природи бањалучког села Љубачево привлаче све више домаћих, али и страних посјетилаца.

Својеврсна ризница рукотворина  удаљена 17 километара од центра града већ седам година, од када су врата музеја и етно-села отворена, туристе не оставља равнодушним те их изнова враћа у овај крајолик.

Крчма, вишенамјенска сала, црква брвнара у којој уз фреске доминира и змијањски вез са звоником из 1939. године, коначиште, дућан, воденица, апотека само су неки су од атрактивних објеката које вриједи посјетити.

- Ријеч је о старом динарском селу са краја 19. и прве половине 20. вијека. Међу 40 објеката јесу двије сталне поставке, два стална домаћинства, десет старих занатских радионица и више од 6.000 експоната - казао је идејни творац етно-музеја Недељко Бранковић.

Љубав, упорност али и новац уткао је Бранковић у ово јединствено мјесто. Годинама је чувао и сабирао разне материјале који имају сентименталну вриједност за људе овог краја, да би дошао до импозантне бројке експоната. И на томе не стаје ни данас.

- Етно-село музеј је у пуној функцији пуних седам година, а сакупљач сам старина, умјетнина, антиквитета више од 30 година. Прије 15 година дошао сам на идеју да томе свему додамо и традиционалну архитектуру и занате и уклопимо у једну цјелину. Ми смо обрадили јужни, брдско-планински дио Бањалуке - рекао је Бранковић и додао да је неке објекте спасио у посљедњи час.

Далеко од асфалта и градске буке на мјесту које враћа у времена у којим су живјели наши преци мало кога оставља равнодушним. Доминира етнологија, историја, природа, нумизматика, археологија уз предмете које би пожелио да има сваки музеј на свијету.

- Наша традиција најбољи је туристички производ и потенцијал. Код нас су заступљени сви њени облици, од старих заната, религије, хране, материјалне и нематеријалне културе, а организујемо и смотре фолклора, концерте и слични догађаје. Дјеца су нам циљна група број један, они су приоритет, ми као друштво недовољно идемо у том правцу, док се странци нашом традицијом одушевљавају - прича нам Бранковић и додаје да су до сада Љубачке долине посјетили туристи из 90 земаља свијета.

Сезона званично почиње 1. априла, а уз јединствен амбијент добра храна, по рецепту наших бака, најбољи су позив за посјету.

Домаћа храна

Храна, али и пића које се служе у етно-селу “Љубачке долине” искључиво је из домаће производње, већином из Љубачева и околних села.

- Овдје нема кока-коле, вискија, чак ни пива које није из Бањалуке. Специјалитет је телетина испод сача која је уз цицвару и уштипке најтраженији производ. Ту је и 15-16 врста домаћих ракија нашег краја, држимо се провјерених производа, уз сокове на природној бази. Имамо и нашу башту у којој производимо само органске намирнице  - додао је Недељко Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана