Ел Менчо крупнија риба од Ел Чапа

Агенције
Ел Менчо крупнија риба од Ел Чапа

Сијудад Мексико - Док мексичке власти славе поновно хапшење нарко-боса Хоакина Гузмана, познатијег као Ел Чапо, стручњаци упозоравају да је на слободи једна још опаснија "фигура" за коју се вјерује да је организовала крваву опсаду у Гуадалахари, а ријеч је о Немесиу Озегуери Сервантесу или Ел Менчоу.

Током протеклих неколико година, он се попео до највишег нивоа у нарко-картелу, па је полако преузео снагу коју је некад имао Ел Чапо. "Цартел де Јалисцо Нуева Генерацион" (ЦЈНГ), картел којим управља Ел Менчо одлучио се да се домогне моћи на било који начин.

- Данас је потребна одређена способност како бисте се уздигли у зараћеном свијету дроге, у којем се нарко-мреже боре на све бруталније начине, а Ел Менчо је тренутно на врху свих криминалаца у Мексику - изјавио је мексички безбједносни аналитичар Тристан Рид.

Иако су федералци постигли одређене успјехе посљедњих година, поготово у саги са Ел Чапом, чак и њихове побједе су имале лоше стране, јер се у свакој од њихових побједа отворио нови простор за преузимање моћи, којег би преузеле нове нарко-снаге. Мањи картели су се тако почели борити за преузимање надмоћи, те су при том створили ужас на улицама Мексика, за које су се борили.

- Сав тај хаос погодовао је Ел Менчу, који се полако али сигурно, прилагодио новонасталој ситуацији. Тако је мијењао савезнике и пребацивао се с мета на хероин, без да га је ико примијетио - каже Рид.

Иако није претјерано познат јавности изван Мексика, Ел Менчо и његов ЦЈНГ проширили су своје подручје дјеловања од обале до обале, па су постали најраспрострањенији од свих мексичких "снабдјевача". Као пословни човјек, Ел Менчо се усредсредио на продубљивање свог ланца трговине, те на уништење супарника или било кога другога ко би му могао стати на пут. Круже гласине да је он бивши полицајац, а Министарство финансија САД, које му је замрзло имовину у априлу прошле године, тврди да је био у затвору у Америци због завјере за дистрибуцију хероина.

Убиствима картели покушавају да застраше локалне власти. Ел Менчови људи убили су 15 полицајаца, а и на "Јутјубу" се могу наћи ужасни снимци мучења и смакнућа којима се поноси ЦЈНГ. Један видео, који је недавно уклоњен, приказивао је оца и његовог сина који су били облијепљени с експлозивом. Прво су детонирали сина, како би тата могао гледати, а затим и њега.

Ел Чапо чита "Дон Кихота"

Мексички нарко-бос Хоакин Ел Чапо Гузман већ неколико дана налази се у затвору и због тога је запао у депресију, пишу мексички медији. Како би му помогли да се осјећа боље, озлоглашени нарко-бос је од чувара добио да чита "Дон Кихота". Полиција је одредила и пса који испробава његове оброке прије него што их добије, а даноноћно га чувају и два елитна стражара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана