Џиновске "лале" у новом парку за Њујорчане

Танјуг
Џиновске "лале" у новом парку за Њујорчане

ЊУЈОРК - Нови јавни парк изнад ријеке Хадсон са 132 бетонске "лале" отворен је за становнике Њујорка. Вјештачко острво, које је коштало око 260 милиона долара, финансирали су углавном милијардер Бери Дилер и његова супруга Дајен фон Фирстенберг, творац пројекта.

Мало острво, којем се може приступити с два пјешачка моста, нуди бујне зелене површине и сликовит поглед на јужни Менхетн и Њу Џерзи за оне који желе да "побјегну" из града а да се заиста не удаље од њега.

"Лале" које чине базу парка Литл ајленд, од којих је свака јединствена и тежи до 75 тона, направљене су у савезној држави Њујорк. Довезене су 210 километара низ реку Хадсон, пре него што су их дизалицом подигли на локацију и напунили земљом.

Дизајнер пејзажа Сигне Нилсен, који је одговоран за гигантски дизајн саксије у парку који садржи више од 350 врста цвећа, као и грмља и дрвећа, желео је да посетиоци "напусте град, саобраћај и дођу у простор и само се изненаде", преносе агенције.

-И надамо се да ће на крају њихове шетње, или трчања или било чега другог, отићи мирнији и срећнији него кад су стигли -  рекао је Нилсен.

Извршна директорка парка Триш Сантини казала је да је ово простор који може да помогне излечењу душе након свих траума које су грађани прошли током пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана