Дворци који су осиромашили краља

Цвија Мркоњић
Дворци који су осиромашили краља

Туристи из цијелог свијета хрле да виде дворце баварског краља Лудвига Другог, чија градња је опустошила краљеву ризницу, али то је било вријеме када су занатлије и народ Баварске добро живјели.

 Један од четири прекрасна дворца изградио је краљев отац. Вријеме градње двораца било је вријеме посвећено умјетности.

Занимљиво је да су у свим дворцима слике и скулптуре француских краљева чије дворце је копирао. Нема ни једне слике Лудвига Другог, нити баварских мотива.

Дворац Херенкимзе резервисан је само за мушкарце, а налази се на истоименом острву у језеру Кимзе, које зову и "баварско море". Дворац се налази јужно од Минхена, а грађен је по узору на Версај. Унутрашњост је направљена од злата са мноштвом таписерија, слика, резбарија и порцелана на којима се радило мјесецима. Импресивна дворана са огледалима и свијећњацима одузима дах, а испред дворца се налазе паркови, језеро и фонтане.

Дворац Линдерхоф је мањи дворац смјештен у долини испод Алпа, окружен парковима и брежуљцима. Унутрашњошћу доминира рококо стил са много позлате. Пажњу привлачи пећина са унутрашњошћу направљеном од сталагмита и сталактита од жбуке, а у средини се налази језеро и позорница гдје су извођене Вагнерове опере.

Дворац Хохеншвангау је дворац у којем је Лудвиг провео дјетињство, а обновио га је 1832. године његов отац Максимилијан. Грађен је у неоготичком стилу, на рушевинама дворца из 12. вијека. Смјештен је на стијени и имао је одбрамбену улогу.

Дворац Нојшванштајн је најпосјећенији од свих, а његова копија изграђена је и у Дизниленду. Изграђен је од камена у комбинацији разних стилова са мноштвом кула. Налази се на врху стијене. Призори овог дворца у различитим годишњим добима су величанствене слике. Унутрашњост је скромна, јер је у ризници тада већ нестало новца. Нема раскоши и злата, а неке одаје нису чак ни завршене.

Лудвиг Други планирао је да гради још један дворац на стијени изнад, али га је изненадна смрт 1886. године предухитрила.

 

Лудвиг Други је са 18 година постао краљ Баварске, која је брзо изгубила независност и постала дио царства Вилхема Првог, када се Лудвиг повукао из политике и почео градити велелепне дворце. Избјегавао је женско друштво и углавном се дружио са композитором Вагнером, уживајући у његовој музици. Идол му је био француски Краљ Сунца Луи 14. Двадесет година након што је проглашен краљем Лудвиг је пронађен мртав у језеру, а његов живот и смрт су до данас остали велика мистерија.

Услуге        Цијене у КМ

Кафа           5

Ручак         45

Смјештај    300

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана