Дубровник - бисер Јадрана

Јелена Бјелица
Дубровник - бисер Јадрана

Дубровник, јадрански бисер, град је који очарава својом љепотом и привлачи бројне госте. Смјештен је на самом југу Хрватске и град је веома богате историјске и културне баштине, као и очуване споменичке архитектуре.

Стара градска језгра Дубровника и главна улица Страдун јединственим спојем прошлости и садашњости освајају бројне посјетиоце који сваке године долазе да уживају и буду дио јединствене атмосфере овог града.

НАЈВРЕДНИЈИ ДИО ТЕ богате историјске оставштине су импозантне Дубровачке зидине. Зидине окружују град у облику неправилног вишеугла, с кулом Минчетом на највишем сјеверозападном копненом углу града и тврђавом Светог Ивана с морске, југоисточне стране.

Зид је на појединим мјестима висок и до 22 метра. Зидине су сачуване у оригиналном стању и отворене за посјетиоце.

Због чак 2.600 сунчаних дана годишње Дубровник је омиљена дестинација за све који уживају у благој медитеранској клими и обиљу сунца током цијеле године. Ако томе додамо богату гастрономску понуду, мноштво културних споменика и збивања, те природне љепоте Дубровник с разлогом називају "рајем на земљи".

ЦЕНТАР ЈАВНОГ ЖИВОТА у Дубровнику још од најстаријих времена је трг Лужа. Од њега се према западу пружа главна артерија унутар зидина, Плаца - Страдун. Страдун је главна градска улица и протеже се кроз цијели стари дио Дубровника.

На тргу Лужа налазе се палата Спонза, Орландов стуб, барокна црква Светог Влаха, Ложа звонара, зграда Главне страже, Онофријева фонтана...

У непосредној близини Дубровника налази се острво Локрум које је са површином од 72 хектара једно од најмањих острва у јужном приморју. Уврштен је у регистар свјетске културне баштине UNESCO-а.

ПЛАЖА НА ШИРЕМ ДУБРОВАЧКОМ подручју има веома много, а одликује их топло и кристално чисто море. Разлог је што је овај предио Хрватске оријентисан готово искључиво на туризам.

Већина дубровачких хотела има своје плаже. Заправо ријеч је о јавним плажама на којима се уједно купају и туристи који одсједну у оближњем хотелу. Све ове плаже су изузетно богате садржајима. Готово свака плажа има кафиће и ресторане. Најпопуларније дубровачке плаже су Бање, Лападске плаже и плажа Копакабана.

Смјештај у Дубровнику се састоји од приватног смјештаја (виле и апартмани) и многих ексклузивних хотела.

Историја

Дубровник је основан у седмом вијеку, послије пропасти римског града Епидаурума, а име је добио по храстовим шумама које су у то доба биле називане дубраве.

Од 12. вијека град добија своје препознатљиве градске зидине, које су сачуване у оригиналном стању, те су један од најпознатијих симбола и туристичких атракција Хрватске. У 15. и 16. вијеку град је ушао у такозвано "златно доба", када је постао један од најважнијих центара развоја књижевности.

 

УСЛУГА                                                  ЦИЈЕНА

Аутобуска карта до Дубровника   од 75 КМ

Смјештај                                            од 20 КМ

Пица                                                   од 10 КМ

Кафа                                                    од 2 КМ

Сок                                                       од 3 КМ

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана