Дубаи од сиромашне касабе до Менхетна Блиског истока ФОТО

Aгенције
Дубаи од сиромашне касабе до Менхетна Блиског истока ФОТО

Дубаи је широм свијета познат као блискоисточна престоница расипништва. То је емират у коме владају новац и раскош. Бесконачно високи облакодери који парају небо по величини могу само да се мјере са његовим огромним тржним центрима и са рачунима у банкама његових становника. Познат као забавни парк за богаташе, Дубаи је мјесто гдје читаве заједнице исељеника уживају у предностима које пружа порески рај.

Фотографије које је објавио Центар за културну сарадњу "Шеик Мухамед" снимљене су током шездесетих година прошлог вијека и показују какву је невјероватну трансформацију емират доживио за релативно кратко вријеме.

Дубаи је готово непрепознатљив на сликама које приказују некадашње рибарско насеље, непосредно након што су државе Персијског залива открићем нафте наишле на златну жицу.

Док је данас познат по брзим аутомобилима и луксузном животу, не тако давно земљом су крстариле камиле и рибарски бродићи. Дубаи је био мало рибарско насеље када га је 1830. године запосео огранак племена Бани Јас из Оазе Лива.

Око 1892. страни трговци су почели да надиру у Дубаи, након што је емират прогласио да неће увести порезе. Као посљедица тога, број становника је удвостручен, а индустрија бисера почела је да цвјета.

Све то је трајало до 1930, када су рецесија и економска криза погодиле индустрију бисера, услијед чега су избили сукоби између чланова краљевске породице и финансијски проблеми.

Све се промјенило када је крајем 60-тих година откривена нафта у Персијском заливу, чиме је подстакнут економски развој. Пословни људи су похрлили у емират. Извоз сирове нафте обезбједио је прилив долара у Дубаи, а 1973. уведена је званична валута дирхам.

До 1980. годишњи приход од извоза нафте био је нижи него икада, због чега је емират морао да пронађе други начин да заради новац. Од средине осамдесетих преоријентисао се на туризам и основана је авио-компанија "Емиратс ерлајнс".

Дубаи је задржао статус пореског раја, што је привукло још већи број исељеника, а 1999. у њему је отворен један од највиших хотела на свијету, након чега је дефинитивно стекао углед туристичке дестинације.

 

 

 

 

 

 


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана