Дубаи - драгуљ на круни Емирата

Агенције
Дубаи - драгуљ на круни Емирата

Смјештен између Европе и Азије, на јужној обали Арапског залива, Дубаи је драгуљ на круни Уједињених Арапских Емирата, а Абу Даби је главни град. Дубаи броји 1,4 милиона становника, од којих је око 70 одсто странаца, већином из Азије, али и источне и западне Европе, који имају своје фирме, пословна улагања или запослене.

При самом спомену Дубаија прве асоцијације су јасне богатство, злато, туризам, те најскупљи хотели чији сами врхови додирују небо. Тешко је, стога, замислити да је прије мање од једног вијека Дубаи био разасуто село у пустињи гдје су бедуинска племена лутала и многи досељеници се скупљали око обала залива.

Сваки дио града има свој невјероватно луксузан и богат центар, улице пуне ултрамодерних канцеларија, пословних зграда и хотела чија архитектура оставља без даха, те наравно, шопинг-молове у којима се углавном одвија сав социјални живот.

Од занимљивости које свакако вриједи посјетити је музеј у "Dubai Museum" у којем се може научити све о историји, насљеђу и развоју Дубаија.

Оно што туристи никако не смију пропустити је јединствен доживљај пустињског сафарија, који укључује одлазак у пустињу у поподневним часовима, луду адреналинску вожњу пустињским динама у џипу, гледање заласка сунца, те одлазак у бедуински камп на арапску вечеру, трбушни плес, јахање на девама.

Тржни центри у Дубаију су невјероватно луксузни, са чистим кожним софама, мермерним подовима, прелијепим фонтанама и тоалетима који одговарају хотелима са пет звјездица. У неким се чак налазе вјештачке улице налик на оне живописне из доба ренесансе, заједно са лажним париским свјетиљкама.

Савремени Дубаи су куле вјетрова и раскошни хотели, фантастични аутомобили и пријатна дворишта за лагане разговоре. Док град спремно прихвата своју улогу трговачког центра он се ипак не одриче своје арапске традиције. Гдје год туристи да оду, видјеће понешто из оба свијета Дубаија.

Плаже су прича за себе. Много их је и све су пјешчане. Сви хотели на плажама су изузетно високог квалитета и нуде сјајну услуге. Највише посјетилаца има између октобра и априла јер је вријеме тада најпријатније.

Дубаи је одавно познат као "град злата", упркос чињеници да је већина овог племенитог метала увезена из Азије и сусједних земаља. Дубаи је ослобођен такси на злато, па је зато рај за његове љубитеље. Представља центар трговине накитом на Блиском истоку. Штавише, овдје је злато најјефтиније на свијету.

Историја

У прошлости, овај град живио је од риболова и лова на шкољке. Ситуација се драстично промијенила проналаском нафте, а цијела ова регија је веома богата нафтом. Од када су 1971. године Дубаи и осталих шест емирата оформили Уједињене Арапске Емирате, ова држава је у врху свјетских произвођача. У почетку су грађевине биле нешто скромније да би од 1990. године почели да се граде објекти који би могли да се назову свјетским чудима.

Цијене:

Петодневни боравак         од 1.100 КМ

Авионска карта                од  1.000 КМ

Сок                                   од       4 КМ

Лежаљка и сунцобран      од     10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана