Дрезден - град умјетности

Јелена Бјелица
Дрезден - град умјетности

Дрезден је главни град њемачке савезне покрајине Саске, смјештен у долини ријеке Лабе, у подножју Рудне горе. Значајан је културни, привредни и политички центар источног дијела Њемачке.

Ријека Лаба код Дрездена чини долину чији је културни пејзаж на листи Свјетске баштине UNESCO-а.

ДРЕЗДЕН ЈЕ ПОЗНАТ КАО град умјетности и културе, а многи туристи тврде да је пуноћа и раскош културног блага тако снажна да посјетиоцима једноставно одузима дах. Одише неком бајковитом атмосфером, а називају га и Фиренца над Лабом.

Многи су културни споменици обновљени послије Другог свјетског рата, а најпознатија грађевина је зграда опере Семперопер која је међу најљепшим на свијету.

Сачуван је и дрезденски дворац из 15. вијека који је био сједиште саских војвода, кнезова и краљева. Звингер је врхунац барокне умјетности, а данас се у њему налази комплекс музеја и галерија са бисерима умјетности. Врхунац архитектонске умјетности представљају "Врата круне" на једном од улаза у градске зидине, са чијих се бедема може уживати у чаробном погледу на дворац и околину.

Обавезно треба посјетити и нову Палату културе, саграђену у модерном стилу, занимљиви плави мост преко Лабе, грађен крајем 19. вијека и назван "Плаво чудо", као и што не треба заборавити ни величанствене дрезденске музеје, којих има за свачији укус. Скоро сви су у строгом центру града.

У граду се чува и златни кип Августа II Јаког из 1736. године.

ИЗ ПАРКОВА БРУХЛШЕН терасе, "терасе Европе", пружа се величанствен поглед на ријеку Лабу и на Нови град на супротној страни, окружен репрезентативним грађевинама попут Академије умјетности и Албертинума. "Тераса Европе", заправо је низ зграда изнад ријеке, које у подножју имају широко шеталиште са оградом на крају, а ту се одвијају сва важна догађања.

Зид саских војвода је приказ хиљадугодишње историје породице Ветин, највећи приказ такве врсте на свијету, направљен од приближно 25.000 плочица мајсенског порцулана, дуг 102 и висок десет метара. Сви владари приказани су у њиховој аутентичној одори, углавном на коњима. Зид је наслоњен на Музеј транспорта.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛИ, узбудљиве позоришне и плесне продукције и врхунски догађаји попут Семпер оперског бала изводе се током цијеле године, тако да се град може посјетити у било које доба године. Културу у Дрездену представља и џез, јер се овдје одржавају бројни престижни фестивали посвећени овој врсти музике.

Језгро ноћног живота у Дрездену је Нојштадт, гдје се налазе многобројни барови, кафићи, клубови…

Филмске ноћи на обали ријеке Лабе, фестивал Елбхангфест и концерти у романтичним парковима дворца на Лаби, јединствен су доживљај.

Историја

Прва насеља на простору града датирају из неолитика. У 12. вијеку су ту Словени основали град Дреждани, који је убрзо постао највећи град у околини, највише захваљујући развоју рударства на Рудној гори у околини града. У град се већином насељавало њемачко становништво.

За вријеме кнеза Фридрика Августа почетком 18. вијека у граду се развија умјетност. У граду су дјеловали бројни познати умјетници као што су Ричард Вагнер и Рихард Штраус.

Дрезден је претрпио знатна оштећења у Седмогодишњем рату 1756 - 1763, а најгори период у историји града био је Други свјетски рат када је Дрезден био највише бомбардован град у Европи.

 

УСЛУГЕ                                                                        ЦИЈЕНЕ

Повратна авионска карта                                      око 570 КМ

Ноћење у хотелу                                                        од 40 КМ

Панорамско разгледање града                           од 30 марака

Ручак                                                                             од 25 КМ

Пиће                                                                              од 3 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана