Драгуљ у срцу Баварске

Цвија Мркоњић
Драгуљ у срцу Баварске

Прелијепи њемачки град Нирнберг, који потиче из 1050. године, често остаје у сјенци Минхена, иако је други највећи град у Баварској, а некада је био мјесто у којем су се доносиле одлуке о бројним политичким догађајима Европе.

Данас је прави туристички драгуљ, током цијеле године посјетиоци из цијелог свијета долазе да уживају у његовим музејима који славе локалну културу, у одличној храни, пијацама и дивној архитектури.

Главна пијаца смјештена у Старом граду обилује шареним тезгама, а најраскошније су у седмицама прије Божића, када се одржава и божићни "Вашар Христа дјетета" и одраз је традиције града. Под мноштвом свјетиљки које освјетљавају пијацу, посјетиоци разгледају традиционалне ручно прављене украсе фигурице. Свуда се шире опојни мириси зачина, а највише слатког хљеба од ђумбира који одлично иде уз чашу вина. Нирнберг је постао и једна од најпопуларнијих шопинг дестинација, а љубитељи антиквитета обично посјећују Гостенхоф четврт.

На брду изнад градских улица смјештен је Нирнбершки замак, симбол града још од средњег вијека, а посјетиоци могу истраживати и његову унутрашњост.

У земљи познатој по сласним месним делицијама, свакако се издвајају нирнбершке кобасице које се праве од немасне свињетине по тачно одређеној рецептури и проглашене су за кулинарско насљеђе Баварске. Најбоље кобасице служе у "Хисторисцхе Братњурст-Кüцхе Зум Гулден Стерн", најстаријем ресторану овог типа на свијету.

Овај град је познат и по томе што је први геније ренесансе у Њемачкој, Алберт Дирер живио је у њему у својој великој кући између 1509. и 1528. године. У Нирнбергу се налази и Њемачки национални музеј који чува богато културно насљеђе из свих земаља њемачког говорног подручја.

Знаменитости

У овом граду окруженом брдима, осим градске тврђаве посјетиоцима су нарочито интересантне и готичка катедрала св. Лоренца, као и готичка фонтана Лијепи бунар која се налази на главном тргу. Нирнберг се налази на ријеци Пегниц и повезан је у једну цјелину са оближњим градом Фирто. Околина града издваја се по значајном узгоју поврћа, нарочито бијелог лука.  Нирнберг је од Минхена удаљен око 170 километара у правцу сјевера.

Услуге

Смјештај    90 КМ

Пиво              7 КМ

Ручак          30 КМ

Превоз          6 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана