Долази љето, а са њим и путовања: Уз неколико трикова спакујте без муке што више ствари

ГС
Foto: Илустрација

Љетња сезона је пред нама, а јежимо се на помисао колико ће нам ове године кофера и путних торби требати.

Постоји неколицина људи који често путују, па су временом стекли сву рутину паковања.
Ово је само неколико савјета како да се спакујете брзо и без муке ставите што више ствари у свој пртљаг.

1. Заролајте одјећу
Стјуардесе, као и припадници војске, знају овај трик: умотавање одјеће је најбољи начин да највише стане у кофер. Одјећа која је “заролана” се уз то и мање гужва од пресавијене одјеће. Можда вам дјелује невјероватно, али предности овог начина паковања установићете већ при првом паковању.
Уколико желите да добијете још више простора, овако сложене ствари прије стављања у кофер послажите у вакумске врећице за спремање одеће и усисивачем извуците ваздух, захтјева мало времена, али уштеда простора је невјероватна.

2. Ставите ствари у ципеле
Ципеле заузимају доста простора у коферу, али могу да имају и дуплу сврху које нисмо ни свјесни. Напуните их ситним предметима као што су кутије са накитом, чарапама и доњим вешом, који ћете такође ставити у кесе будући да желимо да нам по доласку све и остане чисто. Друга могућност прилком паковања обуће је да спакујете ципеле са стране како бисте максимално искористили простор. Свари наставите да пакујете између њих као и до сада, пише Курир.

3. Затворите па поново отворите торбу
Ваша торба упорно одбија да се закопча од превелике количине ствари. Нема мјеста паници! Савјет је да све ствари које не могу да стану једноставно и повадите и затворите торбу. Не устручавајте се и да сједнете на њу у случају да она упорно одбија да се и даље затвори. Затим поново отворите торбу и покушајте да додате преостале ствари на сва доступна мјеста. Под тим мислимо да размислите о ћошковима торбе, размацима између већих предмета, шупљинама у стварима и слично. Трик је у томе да често када сабијете торбу тако што ћете је затворити, наћи ћете мало више простора када је поново отворите. Невјероватно, али истинито!

4. Понесите “прошириву” торбу
Провјерен начин да све што желите да понесете на ваше путовање заиста и стане у ваш кофер је да имате кофер који “расте” са вашим стварима. “Прошириви кофери” се удвостручују као две торбе у једној. Они често почињу од величине ручног пртљага, али се по потреби проширују на већу торбу. Тако имате одјељке који повлачењем шнира расту додатних 25 одсто.

5. Унапријед осмислити одјевне комбинације
Пакујте се у просторији гдје можете прострети сву одјећу и испланирати све одјевне комбинације. Стручњаци за паковање гардеробе савјетују да унапријед предвидите комплетне одјевне комбинације пошто на тај начин избјегавате гомилање непотребне одјеће и претрпавање кофера. Одјећу такође одмах упарите са обућом, која би требало да вам исто буде на дохват руке уз комбинације које ћете и носити. Исто важи и за ташне и плажни аксесоар.

6. Козметичку торбу спакујте прије свега
Неколико дана прије пута спакујте комплетну козметичку торбицу, па почните да је користите док сте још код куће. Овим ћете уштедити додатно вријеме на ситнице попут козметике и шминке, а и то ћете већ имати припремљено у засебној торби и спаковано. Све што сте заборавили, а што вам је потребно додајте у несесер. Током наредних дана тај списак ће се проширивати, пошто нико не очекује да се одједном сјетите свега. Оно што сте пак спаковали, а нисте користили неколико дана извадите и оставите код куће.

7. Најгломазније ствари обуците
Кад год је то могуће, при одабиру одјеће и обуће за пут одлучите да обучете гломазније и теже комаде како бисте уштедили драгоцјено мјесто у коферу. С друге стране, иако путујте љети, имајте у виду да су свуда укључени клима уређаји и да се углавном путује ноћу тако да не заборавите да ипак понесете и нешто топлије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана