Дођите до тачке Å

Huffington Post
Дођите до тачке Å

Најдужи назив града на свијету свакако је довео туристе у Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch у Велсу.

Међутим, шта је са мјестима са најкраћим називима?

То је свакако норвешки градић Å. Налази се на Лофотен острвима, која спадају у нека од најљепших мјеста на свијету.

Овдје се вертикалне гранитне литице обликоване глечерима уздижу над Норвешким морем, али је клима изненађујуће блага, захваљујући Голфској струји.

Туристи их посјећују сваког љета, како би се дивили њиховим романтичним селима и прелијепим планинама, али да бисте посјетили Музеј бакалара, морате путовати до јужног врха архипелага, у село са свега 150 становника које се зове Å.

Иако, веома кратак, назив заправо има значење и представља "малу ријеку" на старонордијском језику.

Пошто је због кратког назива село постало веома популарно, сада постоји барем седам села која се исто зову.

Занимљиво је да је 2004. британски писац и комичар Пол Пери одлучио да пође на врхунско путовање бициклом – од тачке А до тачке Б, односно од Å у Норвешкој до мјеста Би (Бее) у Небрасци.

Пери, наравно није возио бицикл непрекидно, будући да је путовање укључивало превоз трајектом од Саутхемптона до Њујорка.

Када је на послијетку стигао у Небраску послије више од три мјесеца, тај дан је градоначелник Омахе прогласио "Даном од А до Б".

Иако необично, мјесто Å није једини топоним на свијету са само једним словом. Е је река у Шкотској, И град у Кини, Ø острво у Данској, а У општина у Микронезији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана