Добродошли у Дизмаленд, хорор верзију Дизниленда

Агенције
Добродошли у Дизмаленд, хорор верзију Дизниленда

Бенксијев тематски парк је мрачан, смјешан и језив, баш као што се и очекивало од контроверзног уличног умјетника, пише Мashable.

Ко се ове недjеље затекао у Великој Британији, могао је да види прилично чудан призор. Наиме, умjетник Бенкси је створио креацију инспирисану Дизнилендом, само што баш и није ријеч о најсрећнијем мјесту на Земљи.

Дизмаленд, који данас отвара врата за јавност, 'забавни' је парк пун субверзивне умјетности.

Умјетник је овај рад описао као "фестивал умјетности, забаве и почетног нивоа анархизма", стоји у саопштењу за јавност које је подјељено новинарима.

"Ово је забавни шоу за 99 посто оних који би радије били у ‘Alton Towersu’ (забавном парку у Енглеској)", написао је умјетник.

Бенкси је навео да је инспирацију за дјело добио на мјесту догађаја, напуштеном од почетка вијека, након што се у јануару ушуњао унутра кроз рупу у огради.

Тврди да није ријеч о уличној умјетности већ о 'постмодерној', тј. умјетности с високим потенцијалом кликтања.

Парк, у којем се, између осталог, налази дворац Пепељуге, модел села и биоскоп, пун је традиционалних сајмовских атракција, само са сатиричним обртом.

Будући да се унутар Дизмаленда налазе и радови других умјетника попут Дамијена Хирста, Џени Холцер и Џимија Котија, није ни чудо што је у три велике галерије у оквиру парка отворена изложба, прикладно названа "најбољом колекцијом савремене умјетности икад окупљеном у приморском градићу Северни Сомерсет".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана