Девет невјероватних чињеница о Бијелој кући

Yahoo
Девет невјероватних чињеница о Бијелој кући

Бијела кућа овог викенда обиљежава 221 годину постојања. Погледајте неке од најинтересантнијих тренутака у њеној фасцинантној историји

.Камен темељац Бијле куће постављен је 13. октобра 1792. година током мирне церемоније. Од тада, дом предсједника САД преживео је напад, два пожара и покушај да се изгради ривалска Бијела кућа.

1. Један град рјешио је да сагради ривалску Бијелу кућу

Филаделфија није била задовољна одлуком да Вашингтон добија предсједникову вилу. Током 1790-их година, град је изградио своју предсједничку палату у покушају да задржи Џорџа Вашингтона и друге у Филаделфији, која је била тадашња престоница. Вашингтон је одбијао да користи „палату" и одсједао је на другој локацији у Филаделфији.

2. Џорџ Вашингтон никада није живио у Бијелој кући

Иако се ово здање налази у граду који носи предсједниково име, Вашингтон је преминуо 1799. године, годину дана прије него што је Џон Адамс постао први предсједник који се усјелио у ово здање.

3. Врло мало оригиналне зграде је остало

Британци су спалили Бијелу кућу 1814. године након што су снаге САД запалиле канадски парламент. Чувена слика Џорџа Вашингтона, коју је насликао Гилберт Стјуарт, сачувана је као и пар спољних камених зидова који су преживели пожар.

4. Био је још један велики пожар у Бијелој кући

Пожар током божићне вечери 1929. године захватио је дио Западног крила и Овалну канцеларију током администрације Херберта Хувера. Хувер је напустио празничну вечеру како би лично надгледао напоре ватрогасаца да угасе пожар. Иако је на тренутак успио да уђе у Овалну канцеларију, Хувер је уз помоћ агената специјалне службе изведен из Бијеле Куће.

5. Западно крило је створио Теди Рузвелт

Западно крило је проширено под Вилијамом Хауардом Тафтом и Френклином Рузвелтом, али је Теди био тај који га је изградио. Томас Џеферсон је први дошао на ову идеју 100 година раније, али је у Вашингтону потребно доста времена како би се неке ствари обавиле.

6. Бијела кућа је умало срушена 1948. године

Предсједник Хари Труман био је натеран да напусти Белу кућу и усели се у здање Блер након што су званичници закључли да је времешно здање близу колапса.

7. Бијела кућа је доживјела и напад на предсједника 1950.

Док је Труман боравио у здању Блер, два националиста из Порторика покушала су да нападну то здање и убију предсједника док је дремао унутар резиденције. Након борбе која је трајала 38 секунди, један нападач је убијен а смртно је рањен и један полицајац. Порториканци су вјеровали да је здање Блер слабије обезбјеђено од Бијеле куће, а њихово вјеровање могло је да испостави као тачно с обзиром на чињеницу да је Труман пришао прозору свега пар секунди након што је један нападач убијен.

8. За 4 милиона долара можете да имате сопствену Бијелу кућу

Иако се чини да је у питању много новца, у питању је прилично јефтина понуда ако се у обзир узме података да права Бијела кућа вреди преко 110 милиона долара. Реплика Бијеле куће налази се у Вирџинији и нешто је мања од оригинала, али посједује Овалну канцеларију и реплику Линколнове спаваће собе.

9. Бијелој кући недостаје камен темељац

Годишњица Бијеле куће не би била комплетна без приче о несталом камену темељцу. Судбоносног дана у октобру 1792. године група слободних масона сусрела се у таверни у Џорџтауну одакле је наставила према локацији на којој ће предсједнички дом бити изграђен. Током своје церемоније су поставили камен темељац са поруком како би обиљежили почетак изградње здања. Након церемоније вратили су се у таверну гдје су решили да прославе овај догађај. Прослава се претворила у пијанку тако да нико није стигао да забиљежи гдје се камен тачно налази.

Предсједник Труман је пробао да покуша да га пронађе теком реконструкције Беле куће, али камен нико није видио од његовог постављања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана