Детроит: Црногорац власник ресторана године

Агенције
Детроит: Црногорац власник ресторана године

Детроитски ресторан исељеника из Црне Горе Жарка Паљушаја проглашен је за ресторан године у том америчком граду и представљен је магазину Hour Detroit.

 "У све више немарном и неформалном свијету постоје људи који још чувају традицију и високе стандарде кухиње", тако детроитски портал почиње причу о ресторану "Тре Монти" који се налази у згради боје пјеска, саграђеној од камена и цигле која подсјећа на европска имања.

Ресторан је отворен 2008. године и у њега је уложено неких 4 милиона долара са циљем да постане познато мјесто које ће створити традицију.

У почетку је "Тре Монти" требало да служи јела из Сан Марина, али сада у њему можете добити само једно јело из те мајушне републике.

Соба за ручавање са високим плафоном, граничи се са коктел салоном, испуњавају савршено распоређени столови покривени бијелим ланом, са бијелим вазама са свјежим цвијећем и бијелим ланеним марамама, без и једног детаља који би био вишак - чак без соли и бибера, које добијате уколико их затражите од особља.

Сјајан ентеријер употпуњава особље обучено у тамна пословна одела. Чак и помоћници конобара облаче кошуље и кравате када се запуте у салу за ручавање и бар.

Неупадљиво освјетљење баца лагани сјај преко просторије, у којој два камина, један са грбом Сан Марина, додају баронски шмек.

Неки ће се изненадити, пише Хоур Детроит, што је ентеријер дизајнирао Рон Реа, иначе познат по мање формалном дизајну.

Искуство вечере у "Тре Монтију" оркестрира Жарко Паљушај, поријеклом из Црне Горе, човјек који је учио кулинарство широм Европе прије него што се одлучио на "пут преко баре".

Прије доласка у државу Мичиген, Паљушај је усавршио кулинарско знање у италијанском ресторану у Њујорку, код кувара Ђузепеа Претарелија. Паљушај је 2000. отворио свој ресторан "Mezzaluna" на Стерлиг Хајтсу, који је убрзо затворио због проблема са закупом.

Године 2009. донио је своје рецепте у "Тре Монти" гдjе га је сачекало добро обучено особље. Тада је почео озбиљан успон ресторана "Тре Монти", а све је кулминрало добијањем награде за ресторан године у Детроиту.

Изузев Мариа Мартинеза, рођеног у САД, сви запослени у ресторану су поријеклом из Европе, свако са сјајним резимеом и препорукама. Сви су у сталном радном односу, па није случај да у ресторан долазе уморни са другог посла.

Особље ресторана је, према америчком медију, јако професионално и коректно. Тањири не напуштају кухињу док није спремно све да се послужи у исто вријеме. Конобари не користе послужавнике и колица, већ ће више њих обигравати око једног стола да би поставили сва јела истовремено.

Још једна огромна предност ресторана у којем ради Жарко Паљушај је то што се са спремањем јела никад не жури. Паљушај каже да једном када неко сједне за сто, он је њихов колико год то они желе и да нема потребе за журбом.

Новинар Hour Detroita пише како се и сам у то увjерио видjевши госте како без икаквог устезања лагано уживају у својим кафама и дезерту.

Тајна удобности ресторана "Тре Монти", коју је тешко достићи, можда је у његовој локацији, пише HD. Иако се налази на прометном мjесту, ресторан је практично завучен, тако да га непажљиви пролазници не могу примjетити.

Иако је мени за ручак значајно сиромашнији од вечерњег, атмосферу "Тре Монти" ресторана најбоље ћете осjетити око подне, сматрају у Hour Detroitu. Тада је посебан акценат стављен на пасте, салате, козји сир и необичну цезар салату послужену у корпи са пармезаном, парадајзом и пршутом.

Сваки тањир долази са различитим декором, јер Жарко Паљушај каже да мрзи када су ствари "исте".

Са својом угодном атмосфером, савршено припремљеном гозбом, завидном услугом, "Тре Монти" је склониште које треба да откријете, закључује портал Hour Detroit.

С обзиром на квалитет онога што добијате у њему, цијене у "Тре Монти" ресторану су изузетно скромне, тако да сјајну порцију пилетине можете добити за 23 долара. Квалитет вина које се служи на овом мјесту једнак је квалитету хране. Дуга листа вина укључује италијанске, америчке и шпанске сорте. Дезерт у "Тре Монтију" допуњен је великим бројем кафа, чајева и слатких вина. Врхунац дезерта је сладолед "balsamico", комбинација меда, ваниле, свjежих бобица и 12 година старог сирћета и права је посластица и за најистанчаније укусе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана