Десет мјеста која морате видјети прије него што нестану

tportal.hr
Десет мјеста која морате видјети прије него што нестану

Нека од најљепших мјеста на свијету полако нестају, а према мишљењу научника, разлог за то су климатске промене.

Представљамо вам десет места којима пријети опасност да се промене или чак ишчезну.

Ускршње острво

Ускршње острво познато по моаи скулптурама у посљедње вријеме је угрожен. Зашто? Превише градње, превише људи, превише лошег понашања… Све то угрожава ово сензационално мјесто.

Антарктик

Ова величанствена природна љепота угрожена је због топљења леда и снега. Иако је ријеч о дуготрајном процесу, промјене су већ видљиве.

Мачу Пикчу

Ово прелијепо мјесто желе да виде сви и у томе је проблем. Превише туриста, али и потребна инфраструктура, полако али сигурно уништавају ово величанствено мјесто које је човјечанство наслиједило.

Килиманџаро

Ријетко које мјесто на свијету привлачи толико пажње као Килиманџаро. Тај највиши врх у Африци угрожавају климатске промјене и топљење снијега. Иако се то неће догодити брзо, јасно је да његова будућност није свјетла.

Велики корални гребен

Аустралијски Велики корални гребен једна је од најлепших ронилачких дестинација, али угрожава га раст температуре океана, загађење воде и риболов. Промјене су, нажалост, већ видљиве.

Кулебра

Ово острвце на источној обали Порторика је прави рај на земљи па не чуди што привлачи много туриста. Ипак, уз туристе иде и потребан смјештај па изградња не престаје. И управо због тога Кулебра је угрожена.

Мртво море

Претјерано искориштавање ријеке Јордан, главне притоке Мртвог мора, траје већ деценијама и довело је до опадања нивоа воде у мору за готово метар годишње. Да ли ће то моћи да се заустави?

Таџ Махал

Овај најпознатији маузолеј на свијету је омиљена туристичка дестинација многих. Ипак, масовни туризам али и загађивање околине и непрофесионална рестаурација могли би оштетити предивни Таџ Махал.

Венеција

Иако водени канали доприносе романтичној атмосфери Венеције, управо вода угрожава ово бајковито мјесто. Венеција тоне већ годинама…

Тибет

За угроженост Тибета одговорна је политика, односно кинеска власт. Кинези угрожавају тибетанску традицију и културу и неповратно уништавају неке љепоте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана