Даме за свој дан бирају дворце, излете и шопинг

Цвија Мркоњић
Даме за свој дан бирају дворце, излете и шопинг

Бањалука - Упркос кризи, заинтересованост жена у Српској за осмомартовска путовања је велика, а ове године најпопуларније дестинације су Беч, Будимпешта, Праг и Венеција, док припаднице њежнијег пола са нешто тањим новчаницима бирају Нови Сад, Опатију и Златибор.

Ниске плате и тешка економска ситуација чини се да су бар на тренутак заборављени, што потврђују у туристичким агенцијама, у којима истичу да су многи аранжмани већ распродати. У већини агенција кажу да жене углавном саме себи уплаћују путовања, али има и џентлмена који желе да изненаде своје "љепше половине".

- Дан жена сваке године славим у другом граду. Некада су нам путовање организовали преко синдиката предузећа, док сада више нема колективних славља. Моје пријатељице и ја смо одлучиле да се не одричемо традиције, па штедимо новац за осмомартовска путовања - рекла је Бањалучанка Славица Марић, која ће два дана провести у Бечу.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Себастијан" истичу да даме већ годинама уназад путују за Дан жена и да су још у децембру припремили осам дестинација.

- Као најпопуларније ове године се показало путовање које подразумијева боравак у Прагу и Бечу. Програм траје пет дана, а цијена је 329 КМ по особи. Превоз и смјештај са доручком урачунати су у цијену, док путно здравствено осигурање и факултативне излете путници плаћају самостално - наводе у овој агенцији.

Жене су веома заинтересоване и за обилазак двораца у Баварској, а за пет дана овог задовољства морају да издвоје 425 КМ.

- У понуди имамо и путовања са једним ноћењем у Новом Саду и Опатији, гдје ће, осим обиласка, бити организована прослава Осмог марта - истичу у "Себастијану".

У агенцији "Сидро турс" у Градишци потврђују да су осмомартовска путовања постала традиција и да су женама много примамљивија од путовања у другим периодима.

- Осим за Праг, Беч и Будимпешту, велики број жена жели да отпутује у Венецију или Верону. То су углавном аранжмани са једним или два ноћења за оне који не могу обезбиједити више слободних дана - кажу у "Сидро турсу".

У добојском "Истра турсу" кажу да су уплате већ увелико почеле, а припаднице љепшег пола најчешће бирају Беч, Будимпешту, Праг, те сјеверну Италију и Истанбул.

- Сви аранжмани су на бази два или три ноћења са доручком, а цијене се крећу од 185 до 595 КМ, што зависи од дестинације - рекли су у овој агенцији.

У агенцији "Хепи травел" из Бијељине потврђују популарност Беча и сјеверне Италије, а даме се код њих интересују и за путовања у Солун, Соко Бању и на Златибор.

- Жене које не могу издвојити два дана за путовање одлучиле су се за шопинг туре - кажу у бијељинској агенцији.

Цијена аранжмана

Тоскана                                   299

Беч                                          260

Солун                                     249

Праг                                        245

Будимпешта                           185

Венеција                                 185

Златибор                                179

Соко Бања                              149

Опатија                                  125

Нови Сад                        99

 

Факултативни излети

Карлове Вари                        30

Замак Карлштајн                   30

Дворац Шенбрун                   30

Сремски Карловци                22

Вожња по Влтави                  20

Патријаршки двор и Прва српска гимназија     8

 

Шопинг туре

Трст                                        79

Печуј                                       39

Сегедин                                   39

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана