Даблин - град забаве

Весна Поповић
Даблин - град забаве

Ирска је зелено острво, земља "гиниса", старих Келта, светог Патрика, те бројних средњовјековних двораца, на чијој источној обали се смјестио Даблин, главни град којем су име Dubh Linn дали стари Викинзи, а значи "црни базен", иако му је прави ирски назив Baile Баиле Atha Cliath.

С упознавањем Даблина ћете у највећем броју случајева почети из улице О'Connell, гдје се налазе стајалишта аутобуса који довозе туристе са аеродрома, али и бројни хостели и хотели смјештени у околним улицама.

Уз сјеверну страну ријеке Liffey, уз коју се град и налази, смјештен је и Custom House, односно зграда бивше царине. Ту су и бројни мостови, од којих је најпознатији Liffey Bridge, у народу познатији као Ha'penny Bridge, а име је добио по цијени пријашње мостарине од пола пенија, коју је свако плаћао ако је желио да пређе с једне стране ријеке на другу.

На јужној страни града је катедрала Светог Патрика, највећа црква у Ирској, настала још у 12. вијеку, а посвећена је њеном свецу заштитнику, који је дјетелином с три листа објашњавао симболику Светог тројства, те ју је на тај начин и учинио главном ирском иконом. Ту је и катедрала Christ Church, уз Светог Патрика најстарија даблинска црква, чија два дијела зграде повезује предивни готички "мост".

Најпознатије ирски универзитет је Trinity College, а интересантна за туристе је некадашња фабрика "Гинис", Даблински дворац, с торњем из 13. вијека, те интерактивни музеј Дублиниа, у којем је оживљен средњовјековни живот града. Осим тога ту је и Национална галерија с Кавађом, Рембрантом и Пикасом, те Национална библиотека, чија се читаоница спомиње у Џојсовом дјелу "Уликс".

Меморијална кућа Џејмса Џојса налази се у самом центру града и иако кућа стоји на попису главних градских обиљежја, могуће ју је и изнајмити за вјенчање, крштење, пословни састанак или неку другу неформалну забаву. Када се спусти вече, обиђите и Темпле Бар, највеселији дио града, који је препун надалеко познатих ирских пабова, ноћних клубова и барова. "Oliver St. John Gogarty", "Quay's Bar" и "The Temple Bar" само су неки од њих, а након што пробате оригинални "гинис" или "џејмсон", чије се фабрике и пунионице такође могу обићи, уживајте у тактовима традиционалне ирске музике. Пабови су пуни током цијеле седмице, без обзира на то који је дан, а атмосфера је нешто што се мора доживјети, јер послије тога ћете се пожељети вратити што је прије могуће, наоружани зеленим шеширом, те пуни воље за упознавањем, не само Даблина, него и цијелог острва.

Сувенири

Најпознатији ланац сувенирница у Даблину је Carroll's. Има их на више мјеста у граду, али готово у свакој је константна гужва. Већина сувенира, мајице, чаше, магнети, привјесци, накит и слично подијељена је по некој тематици, попут дјетелине, келтског крста, харфе, "гиниса", "џејмсона" или свеприсутних Финнианса - легендарних ирских човјечуљака, који углавном преносе неку веселу поруку или молитву. Ту су и CD-еови с традиционалном ирском музиком, заставе, дресови, те зелени шешири, посебно популарни у вријеме Дана светог Патрика, којег су Ирци прославили протекле седмице.


Цијене

Улаз у клубове од 10 КМ,

Хотели од 88 КМ

Кафа од 4 КМ

Пиво од 10 КМ

Јавни превоз од 3,50 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана