Даблин - град добре забаве

Сандра Милетић
Даблин - град добре забаве

Даблин је главни и највећи град Ирске. Најважнији је ирски град још од средњег вијека, а данас је економски, административни и културни центар цијелог Ирског острва.

Према истраживању Би-Би-Сија из 2003. на узорку од 11.200 становника у 112 урбаних и руралних подручја, Даблин је био најбољи европски главни град за живот, а посјећују га углавном млади жељни забаве.

ДАБЛИН ЈЕ ЗАНИМЉИВ, прије свега, због тога што у њему нема небодера, односно готово нема стамбене или пословне зграде чија висина надмашује три спрата. Наиме, најдужи период градске и стамбене изградње био је у касном 18. вијеку, када су у моди биле ниске зграде и широке улице. Један од изузетака је велика пивара која је власништво "Гиниса".

Из ранијег периода има само неколико сачуваних грађевина. Међу њима су дворац Даблин, чија је изградња почела 1204. године, Христова црква, катедрала Светог Патрика и болница Килмаинхам.

Један од новијих споменика је "Споменик свјетлости" висок више од 120 метара и направљен од челика.

Знаменитости које свакако треба обићи су Мансион Хоусе, споменик Ани Ливији, статуа Моли Малоун, трг Mountjou, The Custom House и The Poolberg Towers.

ПОДРУЧЈЕ С НАЈВЕЋОМ концентрацијом пабова, барова и клубова је Темпле Бар, дио града који је главно одредиште за забаву. Ту се налази више од 20 барова и 70 ресторана и кафића, бројни хотели, хостели и продавнице, па не треба чудити да понекад изгледа попут кошнице. Најпознатији пабови су "Oliver St John Gogarty", "The Temple Bar" и "Fitzsimons Bar".

Најстарији паб у Даблину је "The Brazen Head" који датира из чак 1198. године. Смјештен је у близини Христове цркве и фабрике "Гинис" и свакако је мјесто које вриједи посјетити. Од клубова се истичу "Club M", "The Bulits" и "Lillies Bordello", мјесто у које најчешће излазе славни и они који то желе бити.

ШОПИНГ У ДАБЛИНУ углавном је концентрисан око двије улице, Графтон и Хенри, а занимљиво је да се већина продавница налази унутар неких од бројних робних кућа или центара.

У Графтону можете пронаћи вјероватно најпознатије локалне брендове, а при врху улице налази се и шопинг центар "Stephens Green". У Хенри улици, налази се неколико шопинг центара, а ту можете пронаћи најлуксузније робне марке.

Најпознатији ланац сувенирница у Даблину је "Carroll's". Има их на више мјеста у граду, али готово у свакој је константна гужва.

КАКО ЈЕ ДАБЛИН посљедњих неколико година постао све пожељније туристичко одредиште, поготово међу младима, овдје ћете пронаћи богату понуду свих врста смјештаја.

Ипак, ако Даблин намјеравате посјетити за Дан Светог Патрика (17. март), узмите у обзир да су готово све смјештајне јединице у то вријеме заузете и резервисане мјесецима унапријед, будући да је то највећи национални празник када у Ирску стижу хиљаде туриста из свих крајева свијета.

Историја

Према грчком астроному и картографу Птоломеју,најраније nасељавање данашњег Даблина одвијало се око 140. године и односило се на насеље Eblana Civitas. Сам град су 841. године основали Викинзи, који су тим подручјем владали скоро 200 година.

Од почетка англосаксонске и норманске владавине у 12. вијеку Даблин је био главни град разним геополитичким ентитетима на ирском острву. Од 17. вијека град се проширио невјероватном брзином.

УСЛУГЕ                                                            ЦИЈЕНЕ

Хостел                                                                од 14 КМ

Хотел                                                                  од 44 КМ

Даблин pass card (улаз за тридесетак знаменитости)                      од 70 КМ

Улаз у клубове                                                од 10 КМ

Ручак                                                                  од 16 КМ

Пиво                                                                    од 6 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана