Да ли знате који је град најудаљенији од мора?

GS
Foto: YouTube

Џунгарија или Џунгарска завала подручје је у сјеверном дијелу покрајине Кињианг на сјеверозападу Кине у којем се налази тачка која је уписана у књигу рекорда. На координатама 46°16.8'Н, 86°40.2'Е смјестило се мјесто које је у Гинисовој књизи забиљежено као копнени положај најудаљенији од отвореног мора - чак 2.648 километара.

Најближе отворено море је Бајдаратскаја Губа на сјеверу (Арктички океан), Фени Поинта на југу (Индијски океан) и Бохаи Вана на истоку (Жуто море).

Највећи град у том подручју Кине је Урумкуи, чији становници истичу да се налазе најдубље у копненом дијелу Земље - до најближе обале има више од 2.500 км.

У сваком сучају, Урумкуи је и те како занимљиво одредиште јер се састоји од јединствене мјешавине различитих култура. Двије главне етничке групе су Хан-Кинези и Ујгури, али осим њих, ту су и Монголи, Казаси, Хуи и и други. Осим аутомобилом, до Урумкуија из Пекинга возом се стиже за 30 до 37 сати.

Одведе ли вас пут у Урумкуија, једно од мјеста које треба посјетити је Хонг Шан, или Црвено брдо које нуди предиван поглед на град. Регионални музеј Кингјианг, као и тржница Беи Јуан Чун на којој се можете упознати с традиционалним намирницама и осјетити ритам града такође су нека од мјеста која не треба заобићи.

Изван града ћете пронаћи "рајско језеро", Тианшан Тианчи, планинско језеро које се смјестило на 1907 метара надморске висине, наводи "ПунКуфер". Планине Тианшан чији се врх уздиже на 7.439 метара такође маме заљубљенике у природу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана