Да ли бисте одмор провели у затвору?

Aгенције
Да ли бисте одмор провели у затвору?

Озлоглашени британски затвори ускоро би могли да добију ново, луксузно лице. Питање је само – да ли ће бити довољно оних који ће пожељети да годишњи одмор проведу иза решетака?

Дартмур, Вормвуд Скрабс или Пентонвил до сада су били познати као здања у којима су своје казне издржавали највећи зликовци Велике Британије. Међутим, ситуација би могла знатно да се промјени, уколико тамношње власти усвоје план о трансформацији затвора у луксузне хотеле, преноси Гардијан.  

Бивши управник затвора у Бристолу и творац представљеног плана Кевин Локиер, навео је да би претварањем тридесетак актуелних затвора у хотеле на период од 25 година Велика Британија зарадила више од десет милијарди фунти.  

Локиер тврди да су, превенствено због развоја технологија, потребне значајне промјене у досадашњем систему чувања затвореника. Стога он предлаже изградњу 12 нових "супер-затвора", док би се тридесетак актуелних здања претворило у хотеле.

Иако је идеја наишла на бројне критике, британски медији већ спекулишу о томе како би хотели-затвори могли да изгледају. То што је Локиер као примхер навео отварање луксузних хотела, не значи да би госте у њима дочекале свила и кадифа.

Примера ради, још 2005. године стари оксфордски затвор поново је отворен за јавност као један од хотела компаније "Малмаисон". Знатижељни туристи на располагању имају 95 соба које изгледају као затворске ћелије из 19. вијека, а ноћење у њима кошта нешто мање од 100 фунти.

 "Одмор иза решетака" постаје све популарнији и у свијету. У Бостону је један од омиљених хотела онај под симболичним називом "Либертy хотел", смјештен у некада озлоглашеном затвору.

Нешто другачији је хотел "Кароста" у Летонији, који је заправо бивши војни затвор познат по веома строгим казнама и окрутним чуварима. У хотелу је све као у "славна" времена, само што чувари данас служе као декорација, не би ли својом појавом утјерали страх у кости посјетилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана