Чудо природе тек недавно откривено свијету: Тешко се долази до њега, а туриста је све више

ГС
Foto: Принтскрин

Шта кажете на путовање на Исланд за оне мало одважније?

Ријеч је о мјесту чисте природе, насталом тако снажним дјеловањем ријеке да улива страхопоштовање и опрез, а тек недавно откривеном остатку свијета.

Пронаћи ћете га у источном дијелу Исланда у долини Јокулдалур, под називом Студлагил кањон.

Тек након што је 2009. године подигнута оближња хидроелектрана, ситуација се промијенила: водостај ријеке је пао и њена снага више није била пријетња за људе. Некадашња силовита ријека која се обрушавала кроз кањон носећи тоне пијеска и блата, сада је мирна, тиркизна љепотица која полако путује.

Кањон је ускоро својим мноштвом камених формација почео да привлачи све више посјетилаца. Ако сте икад маштали о посјети ирском Пролазу дивова, исто то можете доживјети и овдје – управо је кањон Студлагил мјесто с највише ступова на цијелом Исланду.

Својом љепотом истиче се водопад Студлафос, па га немојте прескочити када већ "потегнете" на исток земље.

У шетњу је потребно понијети планинарску обућу јер терен зна да буде незгодан. За обилазак кањона потребна су 2 до 3 сата, а препоручује се долазак за вријеме Ауроре Бореалис.

Иако бисмо погледом на фотографије закључили да је данас кањон преплављен посјетиоцима, срећом по природу – није. То може захвалити и својој тешко доступној позицији.

Приступ кањону није баш лак, а путем до њега мало је ознака. Такође, налази се ван стандардних туристичких рута, па га многи у недостатку времена једноставно прескоче.

Посјетиоци се оштро упозоравају против остављања смећа и било каквих интервенција. Посебан опрез потребан је током маја и јуна када гуске овде проналазе мјесто за полагање јаја, преноси Б92.

Исланђани напомињу да не долазите у овом периоду. Радије дођите у прољеће или касно љето када због киша ријека поприми моћнији изглед. Само храбро и опрезно!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана