Цирих између историје и чоколаде

Данијела Бајић
Цирих између историје и чоколаде

Цирих, смјештен на сјеверу Швајцарске уз обалу Циришког језера, град је чоколаде, а познат је и по квалитетним сиревима, скупим и врхунским сатовима. Иако није главни, Цирих је највећи и најдинамичнији град у Швајцарској, у којој све функционише као сат. Овај град у подножју Алпа, са бројним знаменитостима, уједно је и један од водећих свјетских финансијских центара.

Годинама важи за најбоље мјесто за живот, као и за најбогатији и најуређенији град, јер је јавни превоз савршено организован, па возови, трамваји и аутобуси стижу тачно према најављеном распореду. 

Оно што никако не треба заобићи у граду из снова, поред Циришког језера, јесте Музеј дрвећа Енеа, отворен 2010. године и броји 2.000 врста дрвећа, од којих су нека стара стотину година. Музеј је уређен тако да ће вас оставити без даха. Стари град у Цириху чине цркве, палате, тргови, фонтане и споменици. Једна од њих је и црква Гросминстер, главни градски оријентир, захваљујући којој је немогуће изгубити се.

Ова романичка црква налази се на обали ријеке Лимат, на мјесту гдје се према легенди срушио коњ Карла Великог пред гробовима светаца Феликса и Регуле. Куле близнакиње су првобитно биле израђене од дрвета, али су изгорјеле у пожару 1781. године. Са врха цркве се пружа невјероватан поглед на град и језеро, а до врха се стиже степеницама којих укупно има 187.

Црква Светог Петра је позната по једној занимљивој чињеници - на њој се налази највећи часовник у Европи, пречника 8,64 метра. 

На минут од главне жељезничке станице налази се булевар Банхофштрасе, у којем се налазе скупе продавнице познатих свјетских модних креатора и брендова, златаре, тржни центри, луксузни ресторани.

Швајцарци годишње поједу више чоколаде него било која друга нација, а уједно су и њени највећи извозници. Продавница са чоколадама има свуда, па нема слађег сувенира од ручно прављене млијечне чоколаде. У центру Цириха су смјештене продавнице “Нестле”, “Тоблероне” и “Линд”. Ниедердоф је такође одлична шопинг улица, али оријентисана на млађе потрошаче. Истовремено је препуна кафића, клубова, хотела, барова, киоска са турским кебабом, карипском храном итд.

Није све у одјећи и ноћном проводу, нешто је и у сиру. Најбољи швајцарски сир ћете наћи на пијаци Бурликплац, која је позната и по органској храни. Цијене свега у Цириху су барем 20 одсто више у односу на већину европских градова, па чак је скупљи и од америчког Њујорка, који се узима као главни репер за поређење трошкова живота.

По доласку у Цирих, препоручује се куповина “Цирих карда” јер се куповином ове картице добијају бесплатне вожње градским превозом, улаз у све музеје и попусти на улаз у поједине клубове, барове и позоришта.

Кинески врт

Велики пажњу туриста привлачи и кинески врт, који је поклон Цириху од партнерског кинеског града Кунминга 1994. године. Парк је поклоњен у знак захвалности због техничке и научне подршке снабдијевању питком водом у Кунмингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана