Цирих - град богатих

Јелена Бјелица
Цирих - град богатих

Цирих је један од најскупљих и најбогатијих градова у Европи и та комбинација омогућила је његовим становницима да уживају у званично најбољем квалитету живота.

То је највећи град у Швајцарској и са предграђима и околним насељима има око милион становника. Град је економски и саобраћајни центар државе, а на пољу банкарства Цирих је изузетно важан и на свјетском нивоу.

САМ ГРАД СМЈЕШТЕН ЈЕ на доњем крају Циришког језера, на извору ријеке Лимат, у долини између три брда.

Највећи број знаменитости које привлаче туристе смјештен је у центру града поред ријека Лимат и Зил и код Циришког језера. Ријека Лимат извире из језера и дијели центар града на стари и нови дио. С друге стране језера поглед се зауставља на Алпама које на хоризонту заокружују пејзаж.

СВЕ ЈЕ НА РЕЛАТИВНО малој дистанци, тако да је ужи центар града најбоље обићи пјешке. Шеталиште поред језера дуго је три километра, протеже се од центра источном обалом, и савршено је за јутарњу или вечерњу шетњу. На пола пута налази се пољана која је по сунчаном дану пуна људи који се излежавају, сунчају или праве роштиљ.

Стари дио Цириха веома је добро очуван са бројним црквама, палатама, трговима, фонтанама, споменицима.

Међу њима се истиче црква Гросминстер чија је изградња започета у 9. вијеку, у романском стилу. Ово је једна од три главне цркве у граду, отворена око 1220. године. Према легенди, Гросминстер је основао Карло Велики, чији је коњ ту пао на кољена преко гробнице Феликса и Регула, циришких светаца.

ЦРКВА СВЕТОГ ПЕТРА ПОЗНАТА је и пажњу привлачи јер се на њеном звонику налази највећи часовник у Европи. Она је изграђена у 8. или 9. вијеку, а "замијенила" је рану романичку цркву.

Кућа културе је градски музеј која је "власник" богате колекције модерне умјетности и један је од најзначајнијих музеја не само у Швајцарској, него и у Европи. Музеј је изграђен и отворен 1910. године

Швајцарски народни музеј чува предмете који репрезентују културно-историјску позадину Швајцарске. Овдје се налазе древни артефакти, витражи, костими, намјештај, оружја...

ЦИРИХ ЈЕ ГРАД КОЈИ изгледа као прототип савременог града у којем се уједињују историја и садашњост, а то је највише видљиво у архитектури и уређеним фасадама.

Иако је Цирих, као уосталом сама Швајцарска, ријетко у туристичкој понуди, обавезно га треба видјети.

Историја

Цирих се придружио Швајцарској конфедерацији као пети члан 1351. године, али је 1440. године протјеран из ње. Поново је примљен 1450. године. У 16. вијеку је постао познат као центар реформације на подручју њемачког дијела Швајцарске. 1839. године град је почео рушење зидина, које су симболично најавиле ширење и развој града у каснијим деценијама. Цирих је случајно бомбардован током Другог свјетског рата и ово је једини велики догађај у градској историји у 20. вијеку.

УСЛУГЕ                                                  ЦИЈЕНЕ

Преноћиште                                        од 130 КМ

Карта за градски превоз                 од 4 КМ

Пица                                                      од 30 КМ

Кафа                                                      од 5 КМ

Сендвич                                                од 8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана