Чикаго - град паркова

Јелена Бјелица
Чикаго - град паркова

Чикаго је град небодера и великих паркова. То је трећи по величини град у Америци, смјештен у савезној држави Илиноис. Налази се на обали језера Мичиген и због вјетрова који га карактеришу добио је надимак "Вјетровити град".

СВЕ ТУРИСТИЧКЕ АТРАКЦИЈЕ које Чикаго има се налазе релативно близу једна друге. Пријатна шетња или кратка вожња аутобусом представиће вам и архитектуру, музеје и ресторане које Чикаго нуди.

Центар Чикага се зове The Loop или Петља, а име потиче од тога што је око тог дијела града изграђена надземна жељезница, па се може рећи да су те улице на спрат - приземље је за аутомобиле, а спрат за возове, односно метро.

СЈЕВЕРНО ОД ПЕТЉЕ је богаташки дио Чикага - Златна обала  и Линколнов парк.

Жила куцавица овог дијела је "фенси" Мичиген авенија. То је шопинг зона и вјероватно и најљепша улица Чикага, а поготово један њен дио који се зове "Magnifucent Mile". У њој се налази једна од ријетких зграда која је "преживјела" у зони великог пожара - Водени торањ.

Wills Tower (бивши Sears Tower) је послије рушења кула близнакиња у Њујорку највиша зграда у Америци - висине 442, а са антеном 527 метара.  Ова зграда са 110 спратова је једна од највиших на свијету. Поглед са висине од 412 метара је предиван.

МИЛЕНИЈУМСКИ ПАРК представља парк будућности. Смјештен је у срцу града близу језера Мичиген. Читава "зелена зона"  је огромна. Испресијецана је путевима, али то не представља препреку становницима Чикага да проводе вријеме одмарајући се у парку. Кроз град протиче и ријека Чикаго, преко које су изграђени многобројни челични мостови.

ДАНАС ЈЕ ЧИКАГО један од најзначајнијих градова у САД и сигурно најразвијенији економски центар средњег запада. У њему се налази више од 40 музеја, преко 150 позоришта и више од 6.000 ресторана, са понудом из већине свјетских кухиња.

То је веома жив град који са својим многобројним парковима и километрима обале представља прави рај за све спортске типове.

С друге стране, Чикаго је и мјесто рођења џеза и блуза, а посјета једном од многих клубова је нешто што љубитељи музике обавезно треба да ураде.

Историја

Подручје данас познато као Чикаго било је некада село Индијанаца. Током 1795. године Индијанци су то подручје споразумом препустили Сједињеним Државама у војне сврхе. Чикаго је као насеље настао 12. августа 1833. и тада је бројао само 350 становника, а статус града добио је 4. марта 1837.

Године 1871. стравичан пожар је уништио центар града. Приликом велике обнове градитељи су почели да користе незапаљиве материјале, што је не само спријечило нове пожаре већ је направило револуцију у градитељству.

Деценије које су услиједиле донијеле су бурна дешавања у економији, политици и криминалу.

УСЛУГЕ                                                                  ЦИЈЕНЕ:

авионска карта                                                  од 1.350 КМ

ноћење са доручком                                       од    50 КМ

пиће                                                                     од     5 КМ

кафа                                                                     од      3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана