Цервинијa - Драгуљ у срцу Алпа

Сања Амиџић
Цервинијa - Драгуљ у срцу Алпа

Скијалиште Цервинија налази се на самој граници Швајцарске и Италије и има око 130 стаза за скијање. Овај скривени драгуљ Алпа нуди све врсте стаза за скијаче, од почетничких, које од укупног простора за скијање заузимају око 30 одсто, преко умјерених, које преовладавају на цијелом скијалишту, до напредних стаза, које су само за искусне скијаше.

Скијалиште је опремљено обиљем жичара, беби лифтова и гондола, а у случају недостатка снијега, ту су водени топови за прављење вјештачких пахуљица. Врх скијалишта налази се на 3.489 метара надморске висине, што га сврстава међу највиша скијалишта у Алпама. На самом врху је глечер који омогућава скијање и током љетних дана.

Цијена дневне карте за скијање је 65 марака, док цијена интернационалне карте, са којом можеш скијати на швајцарском дијелу Алпа, износи 80 марака.

У централном дијелу Цервиније налази се Индијана парк, који се сматра једним од најбољих паркова у Италији, док се на врху глечера налази љетни парк Гравити, који је зими затворен.

Смјештај у овом дијелу Италије је веома скуп, тако да је за ноћење са доручком у хотелу са двије звјездице потребно издвојити 80 марака, а са повећањем броја звјездица хотела и цијена се удвостручује. Хотели са четири и пет звјездица опремљени су бројним садржајима, од базена, сауне и теретане до сала за тенис.

Храна у ресторанима на сњежној љепотици је одлична, а да бисте ручали у једном од бројних ресторана, потребно је да издвојите од 50 до 200 марака. Ручак је много јефтинији у самом мјесту него у кухињама у близини скијалишта.

Цервинија је мјесто које има комплетну понуду за добар и незабораван зимски одмор, тако да, уколико сте љубитељ зиме и њених чари, овај дио Алпа је прави избор.

Летење

Заљубљеници у зиму и њене чари на скијалишту Цервинија имају могућност посматрања овог дијела Алпа из хеликоптера по цијени од 270 марака.

Једна вожња, уз спуст низ планину по жељи, употпуниће одмор, уз незаборавну панораму и несвакидашњи поглед.

 

Услуге                    Цијене у КМ

Смјештај                 од 80 до 300

Кафа                       10

Ручак                       од 50 до 200

Сувенири                 од 10 до 100

Ски-пас                    од 65 до 80

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана