Чаробне јесени у Јапану

Агенције
Чаробне јесени у Јапану

Токио - Обичај посматрања јесењег лишћа дубоко је уткан у ткиво јапанске културе, па поред богатог пјесничког корпуса на ту тему, постоји и хиљаде публикација као што су збирке умјетничких фотографија и туристички водичи који представљају шуме, храмове и паркове са најљепшим листопадним дрвећем, преносе агенције.

Свјеже али сунчано вријеме, са пуно свијетлих и прозрачних дана, од којих по неки буде топао као у рано прољеће, карактеристично је за новембар у средишњем дијелу Јапана, земљи која се простире Пацифичким океаном у смјеру сјевер-југ у дужини од око 3.500 километара.

У јесен, нарочито у новембру, паркови, храмови и универзитетски кампуси у јапанским градовима заблистају, а ободи планина, брда и долине се упале, те неколико недјеља пламте у свим нијансама жуте и црвене боје захваљујући богатом плашту шареног јесењег лишћа.

Тада се стотине хиљаде Јапанаца запуте у обилазак паркова и храмова, викенд излете у шуме и планине, на путовања у топла планинска купатила са циљем да уживају у ватреној лепези јесењег лишћа и учине нешто добро за своје здравље.

Обичај да се у природу изађе управо ради посматрања јесењег лишћа потиче из раног средњег вијека када су јапански дворјани ишли у планине и брда у околини тадашње престонице Кјото да би опјевали љепоту али и пролазност тог лишћа, упоређујући их често са карактером љубави и људског живота уопште.

Јапан је вјероватно у свијету јединствен по томе што се у метеоролошким прогнозама поред информација о температури, вјетру, падавинама или висини таласа на мору, дају и обавјештења о томе кад и у којем дијелу земље је поцрвењело лишће, односно, гдје и у којој мјери цвјета прољећни бехар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана