Букурешт - балкански Париз

Данијела Стоканић
Букурешт - балкански Париз

Букурешт, главни град Румуније, постаје све интересантнија туристичка дестинација, а уједно носи и назив балкански Париз и то понајвише због два велика булевара који пролазе кроз град.

Магнетска привлачност овог града крије се добрим дијелом у његовој богатој историји. Соцреалистичке зграде и музеји откривају интригантну причу о комунистичкој прошлости ове престонице. Велики број туриста Румунију посјећује само да искуси невјероватан контраст града пуног реликата комунистичке прошлости, али и обиљежја актуелног прогресивног капитализма.

Палата Парламента је монументално здање у Букурешту, које је обиљежило једну од најзначајнијих ера у румунској историји. Палата је данас један од симбола Букурешта и врло популарна локација за туристе.

Стари центар је дио историјског града који није уништен по наређењу Чаушескуа. Овдје се налази неколико значајних објеката из различитих периода. Ту су и бројни клубови, ресторани и продавнице, због чега је ово мјесто на којем се окупљају млади.

Трг револуције је мјесто на којем се одиграла чувена румунска револуција 1989. године. У центру трга се налази споменик у знак сјећања на погинуле за вријеме револуције.

Румунски Атенеум је најпрестижнија букурештанска концертна дворана и једна од најљепших зграда у граду. Карактерише је 40 метара висока купола и дорски стубови, због чега подсјећа на древни храм.

Сеоски музеј један је од најљепших музеја на отвореном, који се налази у Херастрау парку. У музеју се може видјети историјски живот села, али и различитости које постоје у сеоској архитектури Румуније.

Музеј националне историје, смјештен у некадашњу зграду поште, представља још једно обиљежје Букурешта. Најзанимљивија поставка је несумњиво изложба националног блага, смјештена у подруму зграде.

Црква Ставрополос саграђена је у 18. вијеку и једна је од најљепших цркава у Букурешту.

Шопинг у Букурешту је искуство које не треба пропустити при посјети главном граду Румуније. Ту се налази велики број шопинг центара, супермаркета, маркета на отвореном, модних бутика и радњи, продавница антике, умјетничких дјела и сувенира, молови и књижаре које задовољавају широк спектар укуса и потреба. На сваком кораку овог града се налазе клубови, пабови, барови, дискотеке и казина, гдје се за свакога нађе понешто.

Историја

Подручје града Букурешта било је насељено још од праисторије. Међутим, као градско насеље Букурешт се спомиње тек крајем средњег вијека, па стога спада у најмлађе престоне градове Европе. Нестабилност и чести ратови на овом подручју у сљедећим вијековима нису спријечили раст и развој града. Велике и лијепе јавне зграде, које су пројектовале француске архитекте, почеле су да ничу дуж улица са дрворедима.

Услуге                                                                  Цијене

Аранжман од пет дана  (по особи)                од 250 КМ

Комплет улазница за све објекте, са услугом водича   60 КМ

Преноћиште у хостелу                                       7 КМ

Кафа                                                                  2 КМ

Пиће                                                                   3 КМ

Ручак                                                                  5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана