Буенос Ајрес - град танга

Јелена Бјелица
Буенос Ајрес - град танга

Најевропскији од свих градова јужноамеричког континента, са својим широким булеварима, велелепним парковима, дивним грађевинама и разноврсним културним и ноћним животом, с правом је назван Паризом Латинске Америке.

 Иако заузима огромно пространство, престоница Аргентине је један од ријетких мегалополиса који има моћ да шармира дошљаке и први сусрет са њим представља прави културолошки шок. Сви квартови су иначе пројектовани под правим углом, па нема збуњујућих окука и улица и врло брзо се стекне осјећај за оријентацију. Буенос Ајрес (град доброг ваздуха) је трећи по величини град Јужне Америке са око три милиона становника у ужем језгру, а више од десет са околним мјестима која економски гравитирају ка метрополи и састоји се од 47 квартова. Поред снажних европских утицаја, Буенос Ајрес је изњедрио и своје специфичне и аутентичне форме, на првом мјесту танго, најкомплекснији музички и плесачки жанр Аргентине. Сензуалан и страстан, танго изражава емоције Аргентинаца, а његова чудесна и милозвучна форма може се чути и видјети у сваком дијелу Буенос Ајреса. Буенос Ајрес и танго су на толико начина испреплетани да је танго одавно престао да буде само плес, танго је животни стил. Свеприсутна танго култура, од музеја, ресторана, кафеа, барова и ноћних клубова, до филмова, литературе, медија, сувенира и веома популарних такмичења у плесу која се одржавају сваке године, окупљајући учеснике из цијелог свијета, говоре колико је овај плес нераскидив дио живота сваког Аргентинца.

У Буенос Ајресу све почиње и завршава се на тргу Plaza de Mayao, политичком и историјском центру, у чијем се фокусу налази пирамида са уклесаним датумом "25. мај 1810", симболом аргентинске независности, док женска фигура на врху персонификује републику. Тргом доминира предсједничка палата Каса Росада (ружичаста кућа), са чијих су се балкона масама у прошлости обраћали многи предсједници. На самом тргу редају се Метрополитен катедрала у којој је сахрањен највећи аргентински јунак, генерал Сан Мартин, који је успио да се избори за независност Латинске Америке. У Буенос Ајресу се налази и најшира авенија на свијету, Авенија 9. јула, која је широка чак 325 метара.

У срцу метрополе налази се највеће зелено пространство Буенос Ајреса - парк Трес де Фебреро. Његован и уређен, поред свих могућих стаза за шетњу и рекреацију, садржи неколико језера, јапански врт са пагодама, Зен врт, ружичњак у андалузијском стилу, игралиште за голф, чак и право шумско пространство.

Убраја се међу најљепше градове свијета с архитектуром која комбинује утицаје Мадрида, Париза и Барселоне.

Историја

Од краја 19. вијека до Првог свјетског рата Буенос Ајрес доживљава свој највећи развој, те постаје мултикултурални град који се упоређивао с најзначајнијим свјетским пријестоницама. У то доба су изграђене главне градске авеније и тада највише зграде у Јужној Америци. До 1920. Буенос Ајрес био је омиљена дестинација имиграната из Европе, посебно из Шпаније и Италије, као и из аргентинских провинција и сусједних држава. Други нагли развој изградње од 1945. до 1980. промијенио је изглед центра и већине града.

ЦИЈЕНЕ:

преноћиште од 60 КМ

градски превоз 1 КМ

кафа од 2 КМ

пиће од 4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана