Будва - краљица туризма

Данијела Стоканић
Будва - краљица туризма

Смјештена у центру црногорског дијела Јадранске обале, Будва је један од најстаријих и најпосјећенијих градова на Јадрану. Приморски град, познат по пјешчаним плажама и ноћном животу, у чијем се средишту налазе средњовјековне зидине Старог града, постао је посљедњих година туристички центар Црногорског приморја.

Према статистичким подацима, ову приморску љепотицу је само током 2010. године посјетило 557.000 гостију са 3,4 милиона ноћења, што је чини најпопуларнијом туристичком дестинацијом у Црној Гори.

БУДВАНСКИ СТАРИ ГРАД подигнут је на острвцету које је пјешчаном превлаком било спојено са копном и временом прерасло у полуострво.

Историјски извори, писани споменици и богатство археолошког материјала указују на то да овај град представља један од најстаријих урбаних центара на Јадрану, стар више од 2.500 година. Сваки камен старе Будве је пун историјских легенди.

Значајни туристички објекти се налазе унутар млетачких зидина из 15. вијека. Камене зидине старог града крију узане уличице, старе куће, бројне кафиће, продавнице и ресторане.

ПОДРУЧЈЕ ОКО ГРАДА, дуж обале, познато је и као Будванска ривијера. На 12 километара можете, на топлом сунцу, од 10. маја до 8. новембра уживати око 182 дана. Будванска ривијера обухвата површину од 122 километра квадратна.

Туристима који се одлуче за љетовање на будванској ривијери на располагању стоје бројне предивне, пјесковите плаже (осам купалишта има плаву заставицу - престижно међународно признање за квалитет и стандард услуге и понуде на плажи), чисто и безбједно море уз незабораван дневни и ноћни провод.

Најчувенија плажа Будве је Могрен, а једна од најпопуларнијих плажа Словенска плажа. Назив Словенска дали су јој Чеси који су у Будви љетовали 1935. године. А до тада је носила назив “Подпоље”.

Позиција ове плаже је карактеристична с обзиром на то да се пружа буквално од Старог града, односно његове луке до хотела “Парк”, такорећи у центру града.

Пјешчаном превлаком испод мора је повезана са острвом “Свети Никола”. Паралелно са плажом се пружа чувено будванско шеталиште.

ПЛАЖА РИЧАРДОВА ГЛАВА налази се непосредно испред самих зидина Старог града. Карактеристично “страно” име је добила по глумцу Ричарду Видмарку који је ту снимао филм “Дуги бродови” 1963. године.

Апартмани, хотели, ресторани, собе и пансиони саставни су дио разнолике туристичке понуде у Будви. Туристички садржај Будве обогаћују и традиционалне манифестације културе и забаве. Овај град је познат и по богатом ноћном животу - улице и тргови живе дубоко у ноћ.

Историја

Будва је град с древном историјом и бројним легендама.

Према једној од легенди, оснивач Будве био је Кадмо, син феничанског краља Агенона, владар Тебе, муж Арејеве и Афродитине кћери Хармоније. У дубокој старости супружници су били принуђени да напусте град. На воловској запрези (отуд назив Бутое - волови) дошли су у земљу Илира и загосподарили њоме. Вјерује се да се Кадмов и Хармонијин гроб налази у близини Епидамна, данашњег Драча.

 

Услуге                                                                 Цијене

Ноћење у хотелу с три звјездице               од 50 КМ

Двије лежаљке и сунцобран                       од 20 КМ

Кафа                                                                   од 2 КМ

Ручак                                                                  од 20 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана