Брно - душа Чешке

Јелена Бјелица
Брно - душа Чешке

Брно је други највећи град у Чешкој, највећи и историјски главни град Мораве, смјештен на ушћу ријека Свратке и Свитаве. Налази на свега око два часа вожње аутомобилом од три европске престонице, Беча, Братиславе и Прага.

За Брно кажу да је "град по мјери човјека" - град без журбе и гужве, идеалан за оне који воле пиће, историју и забаву. То је град у којем се заиста види душа Чешке, а који има изненађујуће много атракција, од хабзбуршких резиденција, опера, комунистичких концертних сала, па све до икона функционалистичке архитектуре.

ЗАМАК ШПИЛБЕРК И Катедрала Светог Петра и Павла су најзначајнији историјски споменици у граду. Катедрала је грађена током четрнаестог и петнаестог вијека. Њена звона означавају подне свакога дана у 11 часова, што је традиција остала од времена Шведске опсаде 1645.

Треба видјети и вилу Тугендхат, која је савршен примјер функционалистичке архитектуре. Пројектовао је архитекта Мис ван дер Рое. Саграђена је касних двадесетих година 19. вијека близу центра Брна, а UNESCO је 2002. прогласио овај споменик архитектуре културном баштином човјечанства.

ДРУГИ ПОЗНАТИ АРХИТЕКТА који је значајно промијенио савремени изглед Брна је Арношт Вајзнер. Многе његове функционалистичне зграде могу се наћи по цијелом граду.

На  Капучинском тргу налази се Капучински манастир из 1651. године, у чијој се крипти налазе мошти и мумије светих личности, бискупа и аристократа.

На западном крају трга налази се Палата Дитрихштајн  из 1760. године, из "златног периода" града, у којој су смјештени Моравски музеј и етно-село.

НА ОБЛИЖЊЕМ ЗЕЛЕНОМ ТРГУ може се видјети Парнасова фонтана из 1695. године, а у близини је Бискупски музеј. Пажњу туриста плијени и Стара градска кућа из 13. вијека грађена у готичком стилу са сјајним порталом из 1511. године. Иза ње се налази пуњени "змај", то јест крокодил, који је симбол града и за кога легенда тврди да је некада застрашивао све оне који су се приближавали ријеци Свратки.

Брно обилује пивницама у којима се нуде разноразне врсте пива. Град је и домаћин великог винског фестивала, а један од највећих догађаја је "Игнис Бруненсис" или Брнске ватре - такмичење у ватромету које се одржава сваког јуна и привлачи 200.000 гледалаца из цијелог свијета.

Брно је и град младих и град технологије - у њему су смјештени бројни факултети, технолошки парк, инжењерска колонија…

Историја

Прва насеља на мјесту Брна везују се за доба праисторије, односно за Келте. Ова област насељена је још од петог вијека Словенима. Од 1021. године овдје се налазио замак владајуће чешке династије Пжемисловаца.

Брну је градске повластице дао 1243. године краљ Чешке Вацлав И, а 1805. године у близини града одиграла се битка код Аустерлица, у којој је Наполеонова поразила аустријско-руску војску.

Индустрија и трговина су се развиле током 18. вијека. Током Другог свјетског рата Брно је претрпјело велику штету. Током нацистичке окупације многи Чеси су погубљени.

УСЛУГЕ                                                             ЦИЈЕНЕ

Ноћење у хотелу                                        од 30 КМ

Ручак (за четворо)                                     од 30 КМ

Пиво и сок                                                           од 2 КМ

Улазак   у музеје                                         од 1 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана