Бриж - драгуљ Европе

Јелена Бјелица
Бриж - драгуљ Европе

Када би постојала листа најљепших градова у Белгији, Бриж би био, без икакве дилеме, на самом врху. "Венеција сјевера", како га још зову због бројних канала којима је окружен, прави је драгуљ овог дијела Европе.

Многи Бриж сматрају најочуванијим средњовјековним градом на свијету, са аутентичном архитектуром. У градском језгру нећете видјети ништа што сугерише да се он од свог настанка много мијењао.

Красе га калдрмисане и ограничене уличице, а архитектура је скоро уједначена унутар градских зидина. Бриж је успио да се одупре изградњи било каквог модерног објекта у периоду послије Другог свјетског рата.

ГЛАВНИ ТРГ У БРИЖУ, Гроте Маркт, био је некада главни трговачки центар. Средњовјековном архитектуром трга доминира симбол Брижа, Белфорт, звоник из 13. вијека, који и данас има 47 звона, док је са супротне стране Провинциал Хоф оп де Маркт, зграда старог окружног суда.

Други важан трг, који је раније био центар администрације, јесте Бург. Ту се налази градска вијећница, која с околним готским и ренесансним зградама и главним тргом чини историјски центар заштићен од стране UNESCO-а.

ОДМАХ У БЛИЗИНИ пружа се и прилика за вожњу предивним каналима. На тај начин можете видјети град из потпуно другачије перспективе, односно мостове, паркове, градске куле, самостане… Град се може разгледати и у једној од шармантних кочија, што ће посебно знати да цијене они романтични.

Највише градско здање је импресивна Богородичина црква у којој се налази кип Мадона с дјететом, једино Микеланђелово дјело које је током његовог живота смјештено негдје изван Италије. Занимљивост је и звоник ове цркве, који је други највиши торањ на свијету саграђен од цигле.

МЕЂУ НАЈБОЉИМ МУЗЕЈИМА истичу се Музеј града, Музеј дијаманата и палата Грутхусе.

Бриж је идеално мјесто за оне који уживају у малим стварима. Овдје се не долази због лудог ноћног живота или великих забавних паркова. С друге стране, безбројни ресторани су облик забаве који је овај град усавршио.

Уз то, Бриж је једнако романтичан као и Венеција, па је идеалан за заљубљене парове.

Историја

Прве зидине града подигнуте су као заштита против пирата, након што је Јулије Цезар освојио галско племе Менапијце у првом вијеку прије нове ере. Постепеним насељавањем од 1050. године, град је изгубио директан приступ мору. Бриж је добио градску повељу 1128. године, када су изграђене нове зидине и канали. Олуја 1134. године је поплавила град и он је поново био на морској обали.

*

УСЛУГЕ                                         ЦИЈЕНЕ

смјештај  (ноћење са доручком)       од      80 КМ

пиће                                                   од        5 КМ

кафа                                                  од        3 КМ

градски превоз                                 од      2,4 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана